scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Voorwaardelijk voor McLaren

Gepubliceerd op 29 april 2009 door Ron Lem

De World Motor Sport Council (WMSC) van de FIA heeft woensdag 29 april het team van McLaren slechts een voorwaardelijke straf opgelegd. Namens het team stond de huidige teambaas Martin Whitmarsh voor het hekje om verantwoording af te leggen vanwege het misleiden van de wedstrijdleiding rond de inhaalmanoeuvre van Trulli op Hamilton tijdens een safety car situatie. De grote vraag was of het team Hamilton opdracht had gegeven Trulli voorbij te laten. Dit werd door diverse betrokkenen stellig ontkend. Een leugentje om bestwil bleek later, waarvoor de WMSC het team ter verantwoording heeft geroepen. De straf bestaat uit een voorwaardelijke schorsing van drie Grand Prix. Tenzij McLaren gedurende de komende twaalf maanden nogmaals een overtreding van artikel 151c van het officiële wedstrijdreglement van de FIA begaat, heeft de affaire dus geen verdere strafrechtelijke gevolgen voor de strijd om het kampioenschap van 2009.

McLaren reageerde na afloop opgelucht over de milde straf. Teambaas Whitmarsh wijt de milde straf aan de huidige openheid van McLaren ten aanzien van de overtreding. Ook de andere samenstelling van het team als gevolg van de affaire zou de WMSC milder gestemd hebben.

De openheid van het team over de affaire was dan ook bittere noodzaak. De gevolgen van een zwaardere straf hadden enorm kunnen zijn. In het wereldje van de Formule 1 en rond autofabrikant Mercedes gingen namelijk geruchten dat deze laatste zijn inzet in de Formule 1 gezien de wereldwijde economische recessie opnieuw in overweging zou gaan nemen. Een zware bestraffing van de leugen na de Grand Prix van Melbourne had daarbij wel eens een doorslaggevende factor kunnen zijn, McLaren rijdt evenals enkele andere teams met motoren van deze fabrikant.

De hele affaire heeft inmiddels al verstrekkende gevolgen genoeg gehad. Zo heeft het team sportief directeur Dave Ryan als direct gevolg van zijn aandeel in de leugenaffaire de deur gewezen. Het zou goed kunnen zijn dat het snelle terugtrekken van Ron Dennis ook met deze affaire te maken heeft.

Ron Lem