scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max geeft zijn visitekaartje af op internationaal kartniveau

Gepubliceerd op 01 februari 2009 door Niels Hendrix

Van 28 tot en met 30 januari kwam de internationale karttop bijeen op Kartdromo La Conca in het Italiaanse Muro Leccese om deel te nemen aan de eerste testdagen van de WSK (Winning Series of Karting). Het treffen was de eerste krachtmeting van het nieuwe kartseizoen en alle fabrieksteams waren present om de nieuwe chassis' te testen.
Ook Max Verstappen was er aanwezig, samen met zijn teamgenoten Jorrit en Yard van Pex Racing. Hoewel Max met zijn elf jaar officieel nog te jong is voor het WSK, kreeg Jos het toch voor elkaar om hem onder een andere naam in de KF3 klasse (vanaf dertien jaar) mee te laten rijden bij deze driedaagse test. Dat ging niet onverdienstelijk. Integendeel! Max deed alle aanwezigen verbaasd staan door van meet af aan toptijden te noteren. Over de drie dagen gezien, was hij de op een na snelste KF3 coureur!

Dat zijn concurrenten allemaal dertien of veertien jaar waren, weerhield Max er niet van om vanaf zijn eerste meters op La Conca al direct de snelste tijd te laten noteren. Aan het eind van de eerste dag (met vijf trainingsessies) was zijn rondje 48,711 een tiende sneller dan dat van de Zwitserse Raffaele Marciello. Op de tweede dag reed Max de derde tijd (op een tiende) achter zijn landgenoot en huidig KF3 WSK kampioen Nyck de Vries en Marciello. De laatste dag was Marciello Max vier honderdsten te snel af; een 48,361 resp. 48,404. Daarmee eindigde de Zwitser als eerste overall, voor Verstappen junior en Pascal Belmaaziz uit Frankrijk.
Dat Max in een privéteam nu al kan meekomen met de top van de fabrieksrijders mag absoluut een verrassing heten. Maar ook de broertjes Pex deden het bijzonder goed in Italië. Beiden kwamen uit in de KZ2, de 125cc schakelklasse. Jorrit werd overall tweede, Yard vierde. Een puike prestatie van de 15 en 18-jarige talenten!


Max heeft zijn internationale vuurdoop glansrijk doorstaan


Wat Max betreft kan het seizoen beginnen

Na thuiskomst in Nederland spreken we een goed geluimde Verstappen senior. De eerste vraag is hoe Jos erop gekomen is om Max in het internationale diepe te gooien. "Pex rijdt binnenkort een wedstrijd op Sarno en zou toch al naar Italië gaan om te trainen. Vandaar dat ik met Max mee ben gegaan naar de test", vertelt Jos. "Ik heb het daar geregeld gekregen dat Max mee kon rijden."
Het KF3 veld waar Max deel van uitmaakte, bestond uit maar liefst 54 coureurs met zo'n twintig verschillende nationaliteiten. Max had wel een vertrouwde CRG kart met een TM motor onder zijn kont. Maar hoe ging het?
"Het is ongelooflijk," vervolgt Jos. "Max had er nog nooit gereden en de baan was vochtig de eerste training. Hij moest het circuit nog leren kennen maar stond na de eerste training meteen eerste. Dat hield hij de hele dag vol. Max ging van het begin af aan ontzettend hard. Zijn manier van rijden en ook de ondersteuning van het team, alles klopte gewoon. Het was echt heel mooi om te zien."

"Hier in de Benelux steekt Max er met kop en schouders bovenuit maar ook in het internationale veld kan hij nu al mee met de top. Waanzinnig. Iedereen stond er ook van te kijken. Ook als team hebben we het heel goed voor elkaar. Ongekend om als privéteam vooraan tussen de fabrieksteams te staan. Deze testdagen zijn voor ons de bevestiging dat we klaar zijn voor het nieuwe kartseizoen."
Vind je het niet jammer dat Max niet mag uitkomen in de KF3 omdat hij te jong is? De leeftijdsgrenzen lijken zijn ontwikkeling te remmen. "Ja, daar zit wat in. Maar ik vind sowieso dat de CIK en FIA de leeftijdsgrenzen moeten aanpassen. De organisatie laat je nu niet als 14-jarige in de KF2 rijden waar karts 130 km/uur gaan, maar je mag als je 15 bent wel in een Formule auto rijden met ruim 200 km/uur. Daar zet ik m'n vraagtekens bij. Bovendien staan die leeftijdsgrenzen volgens mij al dertig jaar vast terwijl je in elke tak van sport de talenten steeds jonger omhoog ziet komen. Dat is ook zo in de karting dus ik denk dat ze dat eens serieus moeten bekijken."

Niels Hendrix