scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Honda trekt zich terug uit F1

Gepubliceerd op 05 december 2008 door Jo Vleugels

Vandaag bevestigde Takeo Fukui, ceo en president van Honda, dat de autofabrikant zich met onmiddellijke ingang terugtrekt uit de Formule 1. De economische teruggang, met name in de auto-industrie, is er debet aan dat de fabrikant zo plotseling met deze melding komt.

Verontrustend is het feit dat Honda zeker niet als slechtste presteerde in het laatste kwartaal. Toyota viel zelfs nog meer terug, Mercedes is zwaar getroffen en BMW kon enkel overleven door goede verkopen van de Mini en van Rolls Royce. Er heerst dan ook angst in de paddock dat de terugtrekking van Honda tot meer onrust bij fabrikanten zal leiden.

Uiteraard heeft Honda verplichtingen tegenover de eigenaar van de Formule 1, de FOM. Deze zouden naar verluidt inhouden dat er tot 2012 verplicht een Formule 1 team moet meerijden. Dat hoeft dan weer geen Honda te zijn, zodat een verkoop altijd mogelijk is. Honda kondigde aan in 2009 al niet meer met de naam aanwezig te zijn, ook niet als motorfabrikant. Deze stap laat denken dat over een verkoop van het team al met gegadigden gesproken is. Laten we hopen dat het bij deze ene fabrikant blijft en het geen leegloop zal betekenen uit de Formule 1 door de zwaar getroffen auto-fabrikanten.

Jo Vleugels