LMS denkt na over toekomst

Gepubliceerd op 28 augustus 2008 door Niels Hendrix

Onlangs werd aan alle deelnemende teams aan de Le Mans Series gevraagd om hun wensen voor het komende seizoen kenbaar te maken. Het lijkt erop dat de LMS organisatie interessante ontwikkelingen op het oog heeft.
Eerder maakte de A.C.O., de organisatie van de 24 Uur van Le Mans, al hun plannen bekend voor de 24 uurs race van 2009, nu volgt dus de Le Mans Series.

Dit seizoen telt vijf LMS races in Europa (Barcelona, Monza, Spa-Francorchamps, Nürburgring en Silverstone) en een testweekend op Paul Ricard. De teams hebben voor volgend jaar de keuze voorgelegd gekregen tussen vier, vijf, zes of zeven races.
Daarnaast is er geïnformeerd naar de interesse in nachtraces en races buiten Europa.

Waar ook over nagedacht wordt, is de vorm van de race. De TV verslaggeving is nu vrij beperkt bij 1000 km races en de organisatie had hier graag verandering in gezien. Er zijn aan de teams drie keuzemogelijkheden voorgelegd. De eerste is om de huidige opzet (een raceafstand van 1000 km en een maximale tijdsduur van zes uur) te handhaven. Het tweede idee is om de race tot vier uur in te korten. De derde optie is om het weekend in twee races van elk drie uur te splitsen, één op zaterdag en één op zondag.

Behalve bovenstaande werd de teams ook gevraagd naar hun mening omtrent enkele mogelijke nieuwe reglementen. Zo zou het aantal bandensets gedurende een raceweekend beperkt kunnen worden. Ook het toestaan van slechts één 'wheel gun' gedurende een pitstop, een idee dat A.C.O. geopperd heeft, wordt overwogen. Het schijnt echter dat de teams weinig voelen om slechts één 'wheel gun' per pit crew te gebruiken. Het zou de spanning niet ten goede komen.

De komende weken wordt alle input geïnventariseerd en de ideeën verder besproken. We zullen zien waar deze discussies toe gaan leiden voor het nieuwe LMS seizoen.

Niels Hendrix