F1: stratencircuit Valencia

Gepubliceerd op 21 augustus 2008 door Jo Vleugels

Dit weekend een nieuw circuit voor het Formule 1 circus! Eem stratencircuit door het Spaanse Valencia waarop de Grand Prix van Europa wordt verreden. Een circuit waar in elk geval nog niet uitvoerig op getest is. Niet dat het testen zo erg veel verschil zou maken. De angst voor de grote teams, maar ook de kansen voor de kleinere teams zijn de safetycar situaties. De verwachting is dat deze er zeker zullen komen en waarschijnlijk vaker dan eens.

Een rondje over het circuit laat nog het meest denken aan een ChampCar race. Toch wel een brede straat, maar aan weerszijden afbakingen die elke fout zullen afstraffen. Want in tegenstelling met een ChampCar auto kan een Formule 1 bolide zelfs een kleine aanrijding niet verdragen. Dat de straten een stuk breder zijn dan in Monaco is enerzijds een veiliger gevoel, maar anderzijds worden er ook veel hogere snelheden verwacht.

Het circuit is aangelegd in en rond de haven van Valencia waarbij direct opvalt dat de toeschouwers erg kort op het circuit kunnen zitten en daardoor een prachtig uitzicht hebben. Dat mag ook wel voor weekendkaarten die al snel oplopen tot een 480 Euro!
Er is in juli al een wedstrijd in het kader van de Spaanse F3 en een open GT race gereden op het stratencircuit. Veel GP2 coureurs hebben zich toen voor die race ingeschreven om al wat ervaring op te doen.
Bernie Ecclestone heeft een 7 jarig contract gemaakt met Valencia. Hij wil daarmee vooral de nadruk leggen op de vele verschillende circuits waarop F1 kan racen.


Een beter leesbaar kaartje kun je bekijken op Valenciasteetcircuit.com

Specificatie van het circuit:
Lengte: 5473,5 meter
Verwachte rondetijd: 1 min. 37 sec.
Verwachte gemiddelde snelheid: 201,3 km/u
Verwachte top snelheid: 323,3 km/u
Lengte pitstraat: 657 meter
Minimum circuit breedte: 12 meter
Aantal bochten: 25 (11 links, 14 rechts)

Uiteraard zijn exact dezelfde veiligheidseisen van toepassing die ook op een vast circuit van toepassing zijn. In elk geval een race die niemand zal willen missen in het eerste jaar, zeker omdat hier misschien de aanzet wordt gegeven tot een race waar we jaarlijks naar tegemoet zullen kijken.

Jo Vleugels