scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

24u: Update 05.00 uur

Gepubliceerd op 15 juni 2008 door Niels Hendrix

De actie midden in de nacht laat genoeg adrenaline stromen om wakker te blijven. Peter van Merksteijn heeft om 3.00 uur, precies halverwege de race, het stuur overgenomen van Jeroen Bleekemolen. De Twentse ondernemer doet het prima en dankzij de problemen die Team Essex kent, kan VM zijn voorsprong uitbouwen. De Deense RS Spyder lijkt een motorprobleem te hebben en maakt noodgedwongen twee extra pitstops die veel tijd kosten.
Maar ook de Nederlandse Porsche blijft niet ongeschonden. Om kwart over vier komt Peter binnen en wordt de auto de pits in geduwd. De monteurs werken aan de ophanging van de bodemplaat en na vijf spannende minuten wordt de Porsche, nu met Jos Verstappen achter het stuur, weer de baan op gestuurd. De voorsprong van vier ronden op Essex is dan geslonken tot twee.

Peter: "Al iets eerder in mijn stint moest ik een keer uitwijken en toen ben ik vrij hard over de curbstones gegaan. In mijn laatste ronde begon de auto enorm te vibreren bij zo'n 300km/uur dus toen ben ik direct binnen gekomen." Het euvel blijkt de gebroken verbinding van de bodemplaat met de auto te zijn. Gelukkig is het redelijk vlot op te lossen.
Achter op het circuit is het ondertussen glibberen en glijden want de hemelsluizen zijn open gegaan. Frans Verschuur heeft Jos met regenbanden de baan op gestuurd. Dat blijkt de enige juiste keuze te zijn. Terwijl Jos op het natte asfalt veruit de snelste LMP2 rijder op Le Mans is, blijft Essex met problemen kampen. Ze staan vijf minuten stil in de pitbox en zo ligt Van Merksteijn binnen een half uur weer vijf ronden voor op het Deense team. Saulnier Racing bezet dan nog steeds de derde plaats in de LMP2 categorie.

Peugeot nummer 7 blijft het LMP1 veld aanvoeren. Door alle gebeurtenissen ligt de Audi van Capello/McNish/Kristensen op slechts tien seconden achterstand! De andere Audi (nummer 3) is dan al Peugeot nr. 9 voorbij. Er resteren nog tien uur racen. En als het ook maar enigszins op de verstreken veertien uur lijkt, kunnen we ons opmaken voor een spannende zondag.

Niels Hendrix