scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Lewis Hamilton wint in hectiek van Monaco

Gepubliceerd op 25 mei 2008 door Niels Hendrix

De Grand Prix van Monaco wordt weleens gekscherend met een bloemencorso vergeleken. De editie van 2008 leek daar echter in de verste verte niet op. Met hulp van de weergoden, die de straten van Monte Carlo van het nodige vocht bleven voorzien, werd het een race waarin de carbonsplinters je om de oren bleven vliegen.
Ook Lewis Hamilton bleef niet ongeschonden. Maar de McLaren coureur werd na twee uur wel afgevlagd als winnaar in het prinsdom. De Pool Robert Kubica finishte als tweede, voor Felipe Massa, die daarmee de eer voor Ferrari nog enigszins wist te redden.

Bijna het voltallige Formule 1 veld ging op de halfnatte baan op intermediates van start. Door het gemis van traction control in combinatie met nog wat vers hemelwater werd het al snel glibberen en glijden. De vleugels (na onderlinge aanrijdingen) en banden (na touches met de vangrail) waren amper aan te slepen.
De eerste die als ridder te voet terug kon naar zijn appartement was David Coulthard. De schot ging met zijn Red Bull Racing auto hard de stalen omheining in. Hij stond nog niet stil of Sebastien Bourdais had zijn Toro Rosso er al achterin geparkeerd. Aan het einde van de race zouden hun beide teamgenoten (Mark Webber en Sebastien Vettel) deze pijn voor het team toch nog enigszins weten te verzachten door als vierde en vijfde over de streep te komen.


Hamilton kust de muur maar kan met een nieuw setje banden weer verder


Alonso tikt Heidfeld in de rondte en veroorzaakt een enorme opstopping

Kimi Raikkonen leek in de beginfase van de race, die na 76 van de 78 ronden werd afgevlagd omdat er twee uur racen op zat, de beste papieren in de hand te hebben. De Fin maakte er echter samen met Ferrari een beschamende vertoning van. Omdat het team zijn auto vlak voor de start te laat van banden voorzien had, kreeg hij een drivethrough penalty opgelegd. Op ongeveer één derde van de race verremde de huidig wereldkampioen zich en moest hij noodgedwongen naar binnen voor een nieuwe neus. Het grootste drama ontvouwde zich echter pas in de slotfase.
Na een heftige crash van Nico Rosberg lag het hele veld weer bij elkaar achter de safety car. Raikkonen lag op dat moment vijfde achter Adrian Sutil, die dankzij een foutloze race en een één-stop-strategie op een verdiende vierde plek reed. Totdat het mis ging bij het uitkomen van de tunnel. The Ice Man verloor de controle over zijn Ferrari en boorde hem achterin de Force India auto. Raikkonen kon met een nieuwe neus nog verder maar voor de Duitser betekende het einde wedstrijd. Het besef dat het Indiase team hier een unieke kans om geschiedenis te schrijven ontnomen was, kwam hard aan. De druppels die toen vielen, kwamen uit de vochtige ogen van menig teamlid.


Hamilton wordt door zijn team op handen gedragen door de straten van Monte Carlo

Lewis Hamilton deed al die tijd gewoon waar hij goed in is; hard autorijden. De aanraking met de vangrail (waardoor hij een lekke band op liep) zorgde voor niet al teveel oponthoud en de Brit kon onbedreigd naar de zege rijden. Robert Kubica, die dit seizoen met kop en schouders boven zijn teamgenoot Nick Heidfeld uitsteekt, reed een perfecte race en pakte verdiend het zilver met zijn BWM Sauber. Felipe Massa kon de snelheid van de eerste twee niet evenaren en zakte gedurende de GP terug naar de derde plaats.

De uitslag van de GP van Monaco:

    Nr Coureur                Team                     Tijd 
  1 22 Lewis Hamilton         McLaren-Mercedes      76 -
  2  4 Robert Kubica          BMW Sauber            76 +3.0 secs
  3  2 Felipe Massa           Ferrari               76 +4.8 secs
  4 10 Mark Webber            Red Bull-Renault      76 +19.2 secs
  5 15 Sebastian Vettel       STR-Ferrari           76 +24.6 secs
  6 17 Rubens Barrichello     Honda                 76 +28.4 secs
  7  8 Kazuki Nakajima        Williams-Toyota       76 +30.1 secs
  8 23 Heikki Kovalainen      McLaren-Mercedes      76 +33.1 secs
  9  1 Kimi Räikkönen         Ferrari               76 +33.7 secs
 10  5 Fernando Alonso        Renault               75 +1 Lap
 11 16 Jenson Button          Honda                 75 +1 Lap
 12 12 Timo Glock             Toyota                75 +1 Lap
 13 11 Jarno Trulli           Toyota                75 +1 Lap
 14  3 Nick Heidfeld          BMW Sauber            72 +4 Laps
Ret 20 Adrian Sutil           Force India-Ferrari   67 Accident
Ret  7 Nico Rosberg           Williams-Toyota       59 Accident
Ret  6 Nelsinho Piquet        Renault               47 Accident
Ret 21 Giancarlo Fisichella   Force India-Ferrari   36 +40 Laps
Ret  9 David Coulthard        Red Bull-Renault       7 Accident
Ret 14 Sebastien Bourdais     STR-Ferrari            7 Accident

Niels Hendrix