VM Motorsport 2e in Michelin Energy Endurance Challenge

Gepubliceerd op 09 april 2008 door Niels Hendrix

Vanzelfsprekend staan het Van Merksteijn Motorsport team, Jos Verstappen en Peter van Merksteijn, na de winst in de eerste race, bovenaan in de klassementen van het Le Mans Series (LMS) kampioenschap. Maar daarnaast heeft "Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur" het ook uitmuntend gedaan in de "Michelin Energy Endurance Challenge" (MEEC). Daar bezet het team op dit moment een tweede positie.

Sinds twee jaar reikt Michelin prijzen uit in de LMS en de 24 Uur van Le Mans voor de teams die het beste gebruik hebben gemaakt van hun brandstof (benzine danwel diesel). De rangschikking in de "Michelin Energy Endurance Challenge" is gebaseerd op de Energy Efficiency Index (IRE) die na afloop van elke race berekend wordt. Het is een extra kampioenschap in een serie waar het efficiënt omgaan met je brandstof een belangrijk gegeven is.

De Energy Efficiency Index (IRE) is de verhouding tussen de gemiddelde snelheid (S, exclusief pitstops) en het gemiddelde verbruik (C) gedurende de race: S/C = IRE
(Het verbruik wordt omgerekend naar Joules/km om de verschillende soorten brandstof eerlijk te kunnen vergelijken.)
Voorbeeld: 130km/u / 10 liter per 100km = 13

Hoe hoger het getal, hoe beter. Er wordt in de MEEC geen onderscheid gemaakt tussen de vier verschillende LMS klasses. Degene met de hoogste IRE krijgt 40 punten, daarna telkens één puntje minder.
Het Van Merksteijn Motorsport team staat met 39 punten op een tweede plaats na de race in Barcelona. Blijkbaar is de Porsche RS Spyder niet alleen snel en betrouwbaar maar ook nog eens energiezuinig. De ideale combinatie in de langeafstandsracerij!

Klik hier voor de stand in de MEEC

Niels Hendrix