Een nieuwe auto en een nieuw team. Waar valt het meest te halen? "Voor een aantal jongens binnen het team zijn de pitstops en rijderswissels nieuw dus ik denk dat daar zeker nog tijdwinst te behalen is. "> Team manager VM tevreden na eerste krachtmeting - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Team manager VM tevreden na eerste krachtmeting

Gepubliceerd op 06 maart 2008 door Niels Hendrix

Gerard Grouve, de team manager van "Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur", nam op Paul Ricard de tijd om ons te woord te staan. We vroegen hem met welk doel het team was afgereisd naar Frankrijk. "We hebben deze test onder andere gedaan om met het team ervaring op te doen", steekt Gerard Grouve van wal. "Daarom hebben we op zondag een 1000 km race gesimuleerd. Dan rijd je vijf à zes uur, afhankelijk van hoe snel het circuit is. We willen met het team vooruit. Zo oefenen we bijvoorbeeld pitstops en kijken dan wat we kunnen veranderen en verbeteren. Het gaat erom een goed geolied team neer te zetten. We proberen zo goed mogelijk voorbereid richting Le Mans te gaan."
Een nieuwe auto en een nieuw team. Waar valt het meest te halen? "Voor een aantal jongens binnen het team zijn de pitstops en rijderswissels nieuw dus ik denk dat daar zeker nog tijdwinst te behalen is. Maar dat is op dat gebied altijd te behalen als je daar kritisch naar kijkt. In de Verenigde Staten gebeurt een rijderswissel tussen de 20 en 25 seconden en een bandenwissel tussen de 10 en 12 seconden. Dat zijn de tijden waar we naartoe moeten werken en we ons aan kunnen meten."

En wat valt er nog aan de Porsche RS Spyder te verbeteren? Gerard Grouve reageert enthousiast: "Het is gewoon een droomauto! Normaal ben je met auto's onderweg en dan moet er vanalles veranderd en verbeterd worden maar daarvan is hier geen sprake. Als Jos als ervaren Formule 1 coureur zegt dat het ding als de brandweer gaat en ook niet meer weet wat hij anders wil, zegt dat genoeg. Er is me ooit al eens verteld dat we een Formule 1 auto met een kap erop hadden gekocht en daar begint het toch aardig op te lijken. Maar dan wel eentje die al doorontwikkeld is. Want de auto rijdt al een aantal jaren in de Verenigde Staten en ze hebben daar ook de nodige problemen gehad. Maar dat is allemaal achter de rug en opgelost."


Porsche hield op Paul Ricard continu de binnenkomende data in de gaten


In de pitbox werden de tijden aandachtig gevolgd

Porsche is nauw betrokken bij het team. Hoe verloopt dat? "De ondersteuning van Porsche bij dit project is een heel rustgevende factor. Zij houden de telemetrie in de gaten. Het is al met al een ontzettend duur project maar het is wel op zo'n niveau dat je waar voor je geld krijgt. Dat is Porsche.
Toen we Porsche lieten weten dat we een 1000 km test wilden doen, was hun reactie: 'Prima, doe maar, dat gaat wel goed'. We hebben ontzettend veel kilometers gemaakt en zijn geen echte problemen tegengekomen. Maar ja, het blijft natuurlijk een mechanische sport."
Is er niets aan het licht gekomen? "Ja, op Guadix hadden we een probleempje", geeft Gerard Grouve toe. "Maar voordat de auto binnen was had Porsche dat al geanalyseerd. Zij zagen dat de tank vol zat, de benzinepomp draaide maar de toevoer haperde en concludeerden dat er een knik in de slang moest zitten. We schroefden de auto open en er bleek inderdaad een knik in de slang te zitten. Dat geeft veel vertrouwen richting het team."

De resultaten tijdens de eerste krachtmeting met de concurrentie zijn zeer bemoedigend. Hoe zie je dat zelf? "We zijn ruim sneller dan de Porsche RS Spyder van Team Essex en in het algemeen klassement staan we tussen de LMP1 auto's. Maar daar moeten we ons niet op richten. In de Verenigde Staten won de Porsche het van de LMP1's maar dat is in Europa niet meer mogelijk. De LMP2 auto's moeten hier namelijk zwaarder zijn en de brandstoftank is kleiner geworden. Je moet je dus op de LMP2 klasse richten en als we daar naar kijken, zijn we op dit moment heel tevreden. Maar het belangrijkste, de races, moet nog komen."

Niels Hendrix