scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Goed begin van tweede dag

Gepubliceerd op 03 maart 2008 door Niels Hendrix

Ondanks de voor sommige teamleden (en aanwezig pers) zeer korte nachtrust, was het hele Van Merksteijn Motorsport team weer op tijd present op Paul Ricard. Op maandagochtend werd daar vanaf negen uur 's ochtends de tweedaagse testrit voortgezet. Jos Verstappen mocht vandaag het spits afbijten op het High Tech Test Track (HTTT) in het zuiden van Frankrijk.
Onder een stralend zonnetje duurde het niet lang voordat Jos weer in zijn ritme zat. De tijden van gistermiddag werden niet alleen benaderd maar zelfs iets scherper gesteld tot een 1:43.997. Na achttien ronden van Jos en ongeveer een zelfde aantal van Jeroen Bleekemolen, mocht Peter van Merksteijn weer kilometers maken. Het feit dat hij twee keer spinde toont aan dat hij er vol tegenaan gaat en het uiterste uit zichzelf en de auto probeert te halen.

Na afloop van de ochtend vroegen we Jos of hij verschil had opgemerkt. "De auto voelde qua balans vandaag vrijwel hetzelfde aan als gisteren", begint Jos. "De auto is heel gemakkelijk te besturen en blijft maar gaan. Hij valt nooit stil. Voor een raceauto is dit ongelooflijk. Kijk, als je op de limiet rijdt, begint hij natuurlijk wel wat te glijden. Maar de wegligging en de remmen zijn waanzinnig goed. We blijven met de Porsche de andere LMP2 auto's voor en houden zelfs sommige LMP1 auto's bij." Dat klopt want de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport is nog steeds de snelste LMP2 auto op de baan. In de bochten wordt geen tijd verloren op de LMP1 auto's maar door het grotere vermogen halen de LMP1's een hogere topsnelheid op het rechte stuk.



Het rijden in het donker, gisteravond, is een bijzondere ervaring geweest voor Jos. "Als je 's nachts rijdt moet je extra geconcentreerd zijn omdat je zo weinig ziet. Je moet dan elke mogelijkheid aangrijpen als herkenningspunt voor het insturen en remmen. Een pionnetje hier een lichtpuntje daar. Nu heb ik er overdag profijt van dat ik in het donker op andere dingen heb gelet. Dat heeft mij echt geholpen."
In de pitbox van VM Motorsport houden de engineers ondertussen de tijden nauwlettend in de gaten. Daarnaast is er door drie man sterk ondersteuning van Porsche en heeft het team een mannetje van Michelin toegewezen gekregen om advies te geven over de banden. Jos is erg te spreken over het gezelschap waarin hij zich bevindt: "De samenwerking binnen het team loopt waanzinnig goed. De sfeer is heel relaxed en ontspannen en zeer professioneel. De jongens hebben zelfs nog niet echt hoeven te sleutelen. Het is een kwestie van banden erop en benzine erin en gaan. Dat is echt een gemak. En ook met mijn teamgenoten Jeroen en Peter gaat het onderling perfect."

Tot aan de klok van twaalf uur werden er door Van Merksteijn Motorsport 56 ronden toegevoegd aan het totaal. Jos liet de snelste tijd in de LMP2 klasse noteren, ruim een halve seconde sneller dan de Porsche van Team Essex. Na de lunch gaat het Van Merksteijn team verder met het verzamelen van data en het zich bekend maken met de auto.

Niels Hendrix