Limiet aan F1 budgetten?

Gepubliceerd op 31 januari 2008 door Niels Hendrix

Het idee om de alsmaar uit de pan rijzende budgetten van de Formule 1 teams aan banden te leggen, is verre van nieuw. Er wordt al een behoorlijke tijd over gesproken en beetje bij beetje krijgen die plannen nu vorm.

Om de teams onder druk te zetten heeft Max Mosley, de voorzitter van de FIA, gedreigd om eigenhandig radicale regelwijzigingen door te voeren indien de teams niet willen meewerken aan de budget beperkende maatregelen.
Mosley denkt dat met een bijdrage van 2 miljoen euro per Formule 1 team een legertje aan financieel experts in staat moet zijn om de budgetten te controleren. Mosley liet weten: "Als je teruggaat qua budget van laten we zeggen 200 miljoen naar 100 miljoen euro, dan bespaar je, zelfs wanneer je 2 miljoen euro per team betaalt, nog altijd 98 miljoen euro. Voor dat bedrag kun je het werkelijk controleren."

Over de hoogte van het plafond van het budget moet nog gesproken worden maar naar verwachting komen de teams bij de voorstellen met een buitensporig hoog bedrag. Mosley ziet dat niet als een probleem: "We moeten het niet te drastisch aanpakken. Dat punt staat nog ter discussie. Het moge duidelijk zijn dat we beginnen met een bedrag dat aan de hoge kant is en dat daarna geleidelijk naar beneden gaan bijstellen."
De meeste accountants waar Mosley tot op heden mee gesproken heeft, zeggen dat het mogelijk moet zijn om de maatregelen te handhaven. Mosley hoopt dan ook in juni van dit jaar, mits zich er geen onvoorziene problemen voordoen, de budget beperkende regels te kunnen presenteren.

Niels Hendrix