Jos heeft zin in Le Mans

Gepubliceerd op 27 december 2007 door Niels Hendrix

In zijn column van donderdag 27 december in de Telegraaf geeft Jos nog wat meer tekst en uitleg over zijn sportieve ambities voor 2008. Hij zal in het nieuwe jaar in een Porsche RS Spyder voor het team Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur uitkomen in de Le Mans Series en daarnaast de 24 Uur van Le Mans rijden.

Jos zit zich nu al te verkneukelen: "Ik kijk echt enorm uit naar het nieuwe seizoen, waarin ik ga racen in een raceklasse die voor mij echt helemaal nieuw is. De langste race waarin ik tot nu heb gereden is een Formule 1-race en die duurt maximaal twee uur. Het is dan ook zaak dat ik conditioneel en fysiek helemaal top ben als we medio februari met de eerste tests beginnen. Mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen begint dan ook direct na de jaarwisseling. Samen met mijn zoon Max ga ik in de eerste week van het nieuwe jaar in het zuiden van Italië buiten op de kartbaan de eerste kilometers maken. Dat wordt ook de eerste serieuze test voor mijn nek, waaraan ik enkele weken geleden ben geopereerd", vertelt Jos. "Die operatie is prima verlopen en het herstel verloopt al even voorspoedig. Als ik heel scherp omhoog kijk voel ik nog wel dat mijn nekspieren flink geraakt zijn, maar verder voelt mijn nek beter dan hij ooit heeft gedaan. Allemaal goed nieuws dus, zo op de valreep van 2007."

Goed nieuws is het zeker. Enigszins verrassend ook want ondanks dat Jos al meermaals liet weten Le Mans te willen rijden, was het tot gisteravond angstvallig stil omtrent zijn toekomst. Toch komt het voor de direct betrokkenen niet compleet uit de lucht vallen, legt Jos uit:
"Al met al is het hele 'Porsche-project' vrij snel rondgekomen. Een week of zes geleden zocht Frans Verschuur, die het hele project min of meer leidt, contact met mij en vlak voor de kerstdagen heb ik een contract getekend. Vanaf de eerste kennismaking klikte het en eigenlijk waren we er vrij snel uit. Peter van Merksteijn is verantwoordelijk voor de financiering en ook met hem zat ik direct op dezelfde golflengte. Het is overigens nog niet zeker dat Peter, die in ieder geval in diverse 1000-kilometerraces gaat rijden, ook in Le Mans van start gaat. Hij wil eerst kijken hoe hij zich voelt in de snelle Porsche en of hij zelf snel genoeg is om aan de race in Le Mans mee te doen."

Samen met Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn heeft Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur hun Porsche RS Spyder voor de beroemdste 24-uurs-race ter wereld ingeschreven. Jos vervolgt: "Natuurlijk blijft het niet alleen bij die vermaarde race in Frankrijk, want als voorbereiding start ik de komende maanden in diverse 1000-kilometerraces om aan de auto te wennen en me zo goed mogelijk voor te bereiden op Le Mans. Want dat is de race waar het in 2008 allemaal om draait.
Het spreekt voor zich dat ik echt enorm blij ben met deze kans om weer achter het stuur van een echte raceauto te kruipen. En wat voor een auto! Ik heb de Porsche inmiddels gezien en het is echt een heel stoere bolide."

"Bij mij is er, dat moge duidelijk zijn, geen twijfel meer over deelname. Ik sta echt te popelen om weer te gaan racen en heb tegen het team gezegd dat ze me tijdens de 24 Uur van Le Mans vooral maar veel in de nacht moeten laten racen. In tegenstelling tot veel andere coureurs heb ik er namelijk helemaal geen moeite mee om in het donker te racen, dus daar kunnen we direct al flink wat voordeel pakken.
Oh ja, nog even voor alle criticasters die dit nieuws met gefronste wenkbrauwen zullen lezen: ja, ik heb in het verleden inderdaad eens geroepen dat Le Mans voor 'oude mannen' is. En nee, dit betekent niet dat ik mezelf nu een 'oude man' vind. De 24 Uur van Le Mans is een loodzware race vol spanning en competitie, omgeven door een waanzinnig circus. En ik kan niet wachten om daar weer ouderwets hard over de baan te racen!"

Niels Hendrix