scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Renault F1: wel schuldig, geen straf

Gepubliceerd op 06 december 2007 door John ter Meer

Renault is vandaag door het World Motor Sport Council (WMSC) van de FIA schuldig bevonden aan het overtreden van artikel 151c van de Internationaal Sportieve Code, maar het Franse team komt er zonder straf mee weg. De Council kwam vandaag in Monaco in buitengewone vergadering bijeen om de aanklacht van McLaren tegen Renault aan te horen over vermeende spionage. Om direct daarna uitspraak te doen.

Wel schuldig maar geen straf. De argumentatie van deze uitspraak wordt morgen uitgevaardigd, aldus de FIA. Renault werd door McLaren voor het World Council gedaagd omdat Phil Mackereth, een ingenieur van Renault, verschillende vertrouwelijke informatie zou hebben meegenomen tijdens zijn overstap naar McLaren.

Pikant is dat McLaren zelf eerder een megaboete kreeg opgelegd van dezelfde Council nadat het schuldig werd bevonden aan spionage. Dit 'Stepneygate-schandaal' waarbij McLaren informatie van Ferrari gebruikte, vertoont veel gelijkenis met de huidige Renault kwestie.

Met de argumentatie van Renault dat ingenieur Mackereth op eigen houtje gehandeld zou hebben en dat het Franse team deze zaak zelf aanhanging gemaakt heeft na eigen onderzoek heeft het team gered van een astronomische boete, zo lijkt het. Wat niet wegneemt dat Renault wel degelijk in het bezit was van geheime informatie en precies om die redenen werd McLaren eerder wel fors beboet. Wat de uitspraak van de WMSC des te opvallender maakt.

Renault baas Carlos Ghosn heeft in het verleden herhaaldelijk aangegeven alleen in de Formule 1 te blijven als het bedrijf er financieel beter van wordt. Als Renault eenzelfde boete gekregen zou hebben als McLaren eerder dit jaar (100 miljoen dollar) bestond het risico dat Renault zich terug zou trekken uit de F1. Zou de FIA daar misschien bang voor zijn geweest?

John ter Meer