scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA: BMW en Williams illegaal

Gepubliceerd op 22 oktober 2007 door Niels Hendrix

Vier uur na de Braziliaanse GP heeft de FIA laten weten dat een aantal auto's niet aan de regels voldoet. De temperatuur van de benzine van BMW Sauber en Williams valt niet binnen de vastgelegde marge. Over een eventuele straf is op het moment van schrijven nog niets bekend.
De benzine in een Formule 1 auto mag niet meer dan tien graden verschillen met de temperatuur van de buitenlucht. In het geval van Robert Kubica en Nick Heidfeld (BMW), en Nico Rosberg en Kazuki Nakajima (Williams) was dit niet het geval. De gemeten temperatuurverschillen bij de pitstops variëren bij deze coureurs tussen de twaalf en veertien graden.

Volgens Mike Gascogne, technisch directeur van Spyker F1, geeft zo'n afwijking een oneerlijk voordeel. "Het levert gemakkelijk vijf tot tien pk extra op," vertelde hij. "De auto presteert dan de hele race beter. Als ze benzine tanken die niet aan de limieten voldoet, is dat een illegale actie die de prestatie verbeterd. BMW en Williams moeten uit de uitslag geschrapt worden, daar bestaat bij mij geen twijfel over."
Mocht het werkelijk tot een sanctie komen dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Rosberg, Kubica en Heidfeld zijn als vierde, vijfde en zesde gefinisht. Lewis Hamilton zou dan zomaar op kunnen schuiven van de zevende naar de vierde plaats en daarmee de wereldtitel in de schoot geworpen krijgen.

Niels Hendrix