"Met nog twee Grands Prix te gaan lijkt de strijd om de wereldtitel Formule 1 dan toch echt al beslist. Het moet wel heel raar lopen, wil Lewis Hamilton straks niet een historische wereldkampioen worden. Ik gebruik bewust het woord historisch, want nooit eerder greep een debutant de F1-titel. Maar Hamilton wordt in mijn ogen de terechte kampioen. Hij heeft het gewoon waanzinnig goed gedaan en beschikte natuurlijk ook over de beste auto. "> Jos: "Hamilton terechte wereldkampioen" - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos: "Hamilton terechte wereldkampioen"

Gepubliceerd op 03 oktober 2007 door John ter Meer

Als Lewis Hamilton komend weekend de F1 wereldtitel grijpt is dat meer dan terecht, aldus Jos Verstappen in zijn Telegraaf column van donderdag 4 oktober. "Hij is goed en heeft de beste auto ter beschikking", schrijft Jos. Minder te spreken is Jos over Ralf Schumacher die kortelings zijn vertrek bij Toyota aankondigde. Onderstaand de Jos' column uit De Telegraaf.

"Met nog twee Grands Prix te gaan lijkt de strijd om de wereldtitel Formule 1 dan toch echt al beslist. Het moet wel heel raar lopen, wil Lewis Hamilton straks niet een historische wereldkampioen worden. Ik gebruik bewust het woord historisch, want nooit eerder greep een debutant de F1-titel. Maar Hamilton wordt in mijn ogen de terechte kampioen. Hij heeft het gewoon waanzinnig goed gedaan en beschikte natuurlijk ook over de beste auto.

Zijn grootste klasse is misschien wel dat hij gedurende alle races nauwelijks of geen fouten heeft gemaakt. Hamilton is een koele kikker gebleken, die zijn goede opleiding – hij acteert al vele jaren onder de vleugels van McLaren – in zijn eerste F1-seizoen op perfecte wijze heeft weten te verzilveren. Waarbij hij ook nog eens afrekende met de regerend wereldkampioen – Fernando Alonso – die in dezelfde auto reed.

Zonder negatief richting Hamilton te willen klinken – nogmaals, hij wordt volkomen terecht de nieuwe wereldkampioen – wil ik toch een kanttekening plaatsen bij het feit dat een debutant in de Formule 1 met de titel aan de haal kan gaan. We zien steeds vaker dat nieuwkomers in de belangrijkste raceklasse van de wereld het direct goed doen. En ik vraag me dan ook af of daarmee niet wordt aangetoond dat racen in de Formule 1 te gemakkelijk is geworden?

Mijn mening daarover is heel duidelijk: door de komst van allerlei elektronische hulpmiddelen vind ik de Formule 1 tegenwoordig te simpel. Bij de start kun je als coureur eigenlijk niets meer fout doen, in de bochten worden 'spinnende wielen' voorkomen en driften is er ook al niet meer bij. Met dank aan hulpmiddelen als launch-control en traction-control. Kijk alleen eens naar al die knopjes die een coureur ziet wanneer hij zijn stuur bekijkt. Het zijn tegenwoordig meer computers dan auto's waarmee de mannen op weg zijn. Haal al dat elektronische gedoe alsjeblieft weg. Dat maakt de Formule 1 een stuk aantrekkelijker en de rol van de coureur veel belangrijker.

Overigens zeg ik er direct bij dat Hamilton ook zonder al die elektronische hulpmiddelen vooraan rijdt en er dit jaar waarschijnlijk ook met de titel vandoor was gegaan. Hij is nu eenmaal een uitzonderlijk talent en heeft daarnaast ook nog eens een goede, sympathieke uitstraling. Kortom, het hele plaatje is compleet.

Dat kan ik beslist niet zeggen over Ralf Schumacher, die dan toch eindelijk bekend heeft gemaakt aan het einde van dit seizoen weg te gaan bij Toyota. 'Dat was het dan', voeg ik daar direct aan toe, want het vertrek van de Duitser is in mijn ogen beslist geen verlies voor de Formule 1. Zelf denkt Schumacher overigens nog onderdak te vinden bij een ander team, maar ik durf dat ernstig te betwijfelen. Ik wens hem sterkte met het zoeken naar een ander F1-kuipje, maar ik denk dat het voor Ralf echt einde verhaal is.

Dat geldt volgens mij ook voor de samenwerking tussen Fernando Alonso en het McLaren-team. Als McLaren bereid is het nog doorlopende contract te ontbinden, is de Spanjaard vertrokken. Eigenlijk vind ik het wel mooi om te zien hoe Alonso zich opstelt tegenover McLaren-teambaas Ron Dennis. Hij toont wel karakter door de strijd aan te gaan met Dennis, die beslist geen gemakkelijk persoon is.

Voor de buitenwacht zal altijd wel geheim blijven wat zich nu allemaal precies heeft afgespeeld tijdens de spionageaffaire waarvoor McLaren zwaar bestraft is. Dat coureurs gebruik maken van informatie die eigenlijk niet voor hen bestemd is maar die ze toch in hun bezit krijgen, kan ik heel goed begrijpen. Toen ik nog in de Formule 1 reed, probeerden de teams al om het radioverkeer van de concurrentie te onderscheppen. Er is wat dat betreft eigenlijk dus niets veranderd.

John ter Meer