scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Hamilton wint spectaculaire regenrace GP Japan

Gepubliceerd op 30 september 2007 door John ter Meer

Lewis Hamilton heeft met zijn zege in de spectaculaire regenrace op de Fuji Motor Speedway in Japan zijn eerste wereldtitel voor het grijpen. Omdat teamgenoot Fernando Alonso van de baan afvloog breidt Hamilton zijn voorsprong uit naar twaalf punten, met nog twee races te gaan. Volgende week in Shanghai, China, kan de Britse debutant de wereldtitel veiligstellen.

Regen en mist bepaalden voor een groot deel het raceweekend in Japan en vandaag tijdens de race was het niet anders. De mist bleef nu wel weg, maar de regen liet zich duidelijk gelden. Voor de wedstrijdleiding een reden om de race achter de safety car te laten beginnen. Deze parade duurde maar liefst 40(!) minuten maar een saaie optocht was het allerminst. Felipe Massa zorgde voor de eerste beroering door eraf te spinnen. De Braziliaan hield zijn Ferrari aan de praat en maakte vervolgens een domme fout door Nick Heidfeld in te halen. Dat kostte hem later in de race een drive through omdat er nu eenmaal niet mag worden ingehaald achter een safety car. Ook Raikkonen spinde tijdens de safety car situatie, maar zonder gevolgen. Er werd dus gespind, banden gewisseld, getankt en aan het eind van het satety car liedje reed Hamilton nog altijd voorop en bevonden de Ferrari's zich ergens achteraan.

Toen de safety car eindelijk naar binnen reed en de race losbarstte ging het al direct mis. Takuma Sato raakte Alexander Wurz aan de achterzijde, de Oostenrijker spinde en nam in zijn pirouet Nick Heidfeld mee. Sato kon nog naar binnen voor een nieuwe neus, ook Heidfeld kon verder maar voor Wurz was het einde oefening. Sato zorgde nog voor het nodige visuele spektakel door met een brandende auto (morsende brandstof) de pitlane uit te rijden maar hier bleek de regen en nattigheid dan toch nog een voordeel te hebben; het vuur doofde vanzelf.

Na de nodige pitsstops en positiewisselingen leek Sebastian Vettel op een sensationele podiumplek af te stevenen. De Toro Rosso coureur lag lang op een tweede plaats achter Hamilton -na een pitsstop van de McLaren coureur had Vettel zelfs even de leiding- maar na een tweede safety car situatie (crash Alonso) klapte Vettel achter op de bolide van Webber die, verrassenderwijs, op dat moment tweede (!) lag. Ze vielen allebei uit, tijdens een safety car periode, een regelrecht drama voor beide coureurs én teams. Uiteindelijk pakte Liuzzi voor het Toro Rosso team nog één felbegeerd WK punt door een paar ronden voor het einde Adrian Sutil die op dat moment negende lag, te passeren en nog een plaats op te schuiven omdat Heidfeld vlak voor tijd uitviel. Jammer voor Sutil want die miste hierdoor op een haar (4,5 seconde) het eerste puntje voor het zo geplaagde Spyker team.

Lewis Hamilton reed uiteindelijk onbedreigd naar de zege, gevolgd door Renault coureur Kovalainen die hiermee zijn team de eerste podiumplek van het seizoen schonk. Raikkonen drong op het laatst nog aan bij zijn landgenoot maar moest genoegen nemen met de laatste podiumplek. Vierde werd Coulthard (Red Bull), vóór Renault rijder Fisichella. De zesde plek werd een prooi voor Massa die met Kubica nog een spectaculair laatste rondje uitvocht maar wél de (morele) winnaar werd van de twee.

De uitslag van de GP van Japan:

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes       2h00:34.759
 2.  Kovalainen    Renault                +     8.377
 3.  Raikkonen     Ferrari                +     9.478
 4.  Coulthard     Red Bull-Renault       +    20.297
 5.  Fisichella    Renault                +    38.864
 6.  Massa         Ferrari                +    49.042
 7.  Kubica        BMW Sauber             +    49.285
 8.  Liuzzi        Toro Rosso-Ferrari     +    55.622
 9.  Sutil         Spyker-Ferrari         +  1:00.129
10.  Barrichello   Honda                  +  1:28.342
11.  Button        Honda                  +     1 ronde
12.  Yamamoto      Spyker-Ferrari         +     1 ronde
13.  Trulli        Toyota                 +     1 ronde
14.  Heidfeld      BMW Sauber             +     2 ronden
15.  Sato          Super Aguri-Honda      +     2 ronden

Niet gefinished
     R.Schumacher  Toyota               
     Davidson      Super Aguri-Honda    
     Rosberg       Williams-Toyota      
     Vettel        Spyker-Ferrari       
     Webber        Red Bull-Renault     
     Alonso        McLaren-Mercedes     
     Wurz          Williams-Toyota      

John ter Meer