McLaren wellicht in beroep

Gepubliceerd op 13 september 2007 door Niels Hendrix

Na het Grand Prix weekend in de Belgische Ardennen beslist McLaren of het beroep aantekent tegen het vonnis van de World Motor Sport Council (WMSC). Op de persconferentie na de uitspraak door de WMSC verklaarde Martin Whitemarsh, CEO van McLaren F1, eerst de volledige verklaring af te willen wachten. De FIA maakte bekend dat de uitvoerige beredenering vrijdag gepubliceerd zal worden.

Al eerder reageerde McLaren teambaas Ron Dennis op de opgelegde straf die naast uitsluiting in het constructeurskampioenschap uit een boete van 100 miljoen dollar bestaat. Hij benadrukte nogmaals dat zijn team geen vertrouwelijke informatie van Ferrari gebruikt zou hebben.
"Het belangrijkste is dat we dit weekend, de rest van het seizoen en de volgende seizoenen, gewoon kunnen racen. Dat betekent dat onze coureurs kunnen blijven vechten voor het wereldkampioenschap. Toch accepteren we de vandaag uitgesproken straf en de beschadiging van onze reputatie niet."


Een geëmotioneerde Ron Dennis, vorige week op Monza

"Het bewijs dat vandaag werd opgevoerd door onze rijders, engineers en staf heeft ons inziens duidelijk gemaakt dat we de gelekte informatie niet hebben gebruikt voor competitief voordeel," betoogt Ron Dennis. "Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Pedro de la Rosa stelden dat er bij McLaren geen informatie van Ferrari is gebruikt en dat zij geen geheime informatie hebben doorgespeeld aan het team. Ook het hele team van 140 werknemers heeft aan de FIA verklaard dat ze nooit informatie van Ferrari hebben ontvangen of gebruikt."
"We hebben nooit ontkend dat er informatie van Ferrari in het persoonlijk bezit van één van onze medewerkers was. De vraag is echter of McLaren hiervan gebruik heeft gemaakt. Dat is niet het geval en dat is vandaag ook niet bewezen."

"Naar de reden waarom Stepney en Coughlan dan wel met deze informatie rondliepen, kunnen we alleen maar gissen. We weten wel dat beiden op zoek waren naar een nieuwe werkgever, zoals is bevestigd door zowel Honda als Toyota."
"We voorzien geen problemen voor 2008, simpelweg omdat we geen intellectuele eigendommen van welk team dan ook hebben gebruikt. We hebben de beste rijders en de beste auto en zijn dan ook vastberaden om het wereldkampioenschap te gaan winnen."
Als we Ron Dennis dus mogen geloven, is het laatste woord in deze spionage zaak nog niet gesproken.

Niels Hendrix