Bod op Spyker F1 team

Gepubliceerd op 01 september 2007 door Jo Vleugels

In een verklaring afgelopen nacht maakte Michiel Mol bekend dat er inderdaad een bod is gedaan op het Spyker F1 team. De Luxemburgse investeringsgroep Strongwind (van Jan Mol) heeft 80 miljoen Euro geboden, samen met Watson Limited van de Indiase dr. Vijay Mallya. Dit laatste bedrijf is onderdeel van de UB group met veel vertakkingen. Behalve medicijnen, een doe-het-zelf keten en een vliegmaatschappij bezitten ze ook een Amerikaanse brouwerij die in meer dan 35 landen op grote schaal sterke drank distribueert.

Het bod van Strongwind en het bedrijf uit India is ongeveer even hoog als het bedrag waar Spyker het F1 team van Midland voor gekocht heeft. Dat maakt echter het geschatte verlies van dit jaar (al bijna 30 miljoen in het eerste half jaar, waarbij het F1 team een verlies van 13 miljoen noteerde) niet goed. Om als autofabrikant goed te kunnen overleven moet het F1 team minstens ongeveer 120 miljoen opbrengen.

Volgens de verklaring is dr. Vijay Mallya van plan om het Spyker F1 team op heel korte termijn naar een hoger plan te brengen. Binnen twee jaar wil hij ook een F1 race in India hebben.


Flamboyante Vijay Mallya, eigenaar van de tweede grootste brouwerij ter wereld


Tot nu toe heeft Vijay Mallya in de F1 bekendheid verworven als showman en party-tijger. Zijn extravagante feestjes als sponsor van het Toyota F1-team genoten meer bekendheid dan zijn sponsoring.

Bij de onderhandelingen is men uitgegaan van een exclusiviteit van 30 dagen. In deze tijd mag Spyker niet met andere kopers aan tafel gaan zitten. Vijay Mallya is ook in onderhandeling (geweest?) met het Super Aguri team. Hij zal zich zeker sterk gaan maken voor Indiase rijders in het team. Als de koop doorgaat, kan het best zijn dat we Narain Karthikeyan weer terugzien of Karun Chandok. Of de Indiase coureurs kunnen meehelpen aan het opbouwen van een team? Dat zal alleen de tijd kunnen leren.

Jo Vleugels