scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Windtunnel techniek nutteloos voor Monaco

Gepubliceerd op 22 mei 2007 door Jo Vleugels

Dit weekend wordt de roemruchte GP van Monaco weer verreden. Zonder twijfel een van de moeilijkste circuits voor de coureurs. Normaal gesproken kan vaak een foutje gecorrigeerd worden, daar is in Monaco geen sprake van. Elk foutje, hoe klein dan ook, wordt onmiddellijk afgestraft op het smalle en bochtige circuit.

Ook voor de constructeurs brengt dit de nodige problemen mee. Volgens Willy Rampf, technisch directeur van het BMW Sauber team, moeten de bolides flink onderhanden genomen worden. "Nee, windtunnel technieken brengen enkel nadeel op het circuit in Monaco. Elk extra vleugeltje wordt benut om neerwaartse druk te krijgen, ook al gaat dat ten koste van de aërodynamica. Een ander groot probleem is de stuuruitslag om de bochten te kunnen halen. Moderne F1 bolides zijn daar niet op berekend. Wij moeten in de Sauber BMW dan ook een hele nieuwe voorwielophanging inbouwen, uiteraard ook met andere push-rods en spoorstangen."

Een groot nadeel in Monaco is ook het ontbreken van een lang recht stuk bij start/finish. Hierdoor krijgen de remmen nauwelijks kans om af te koelen, zodat er ook grotere remkoelingen aangebracht moeten worden. Een circuit dat dus de nodige aanpassingen vereist, van coureur én van constructeur.

Jo Vleugels