McLaren oppermachtig in Maleisië

Gepubliceerd op 08 april 2007 door Jo Vleugels

Goed begon de zondag niet voor McLaren. Op de heenreis naar het circuit kreeg Ron Dennis een lekke band met zijn S-klasse Mercedes. Door deze bandenwissel wist hij maar net op tijd op Sepang aan te komen.

Het bleek absoluut geen slecht voorteken, want de race was 100% voor McLaren. Al bij de start kwam Alonso vrij makkelijk weg bij de beide Ferrari's en wist Hamilton uitstekend partij te geven en Raikkonen in te halen. Door gedeeltelijk slecht afblokken van Massa en ook omdat Massa Hamilton niet direct naast zich verwachtte kon Hamilton zijn standvastigheid bewijzen. Lewis week geen centimeter en Massa zag te laat dat hij de bocht eerder af had moeten dekken. Het kwaad was geschied en de Ferrari's hadden het nakijken.

Ondanks het feit dat de Ferrari van Massa iets meer snelheid had dan de McLaren van Hamilton wist Lewis de Ferrari achter zich te houden. Bij de tweede inhaalpoging op Lewis vergrabbelde Massa zich en moest een stukje van de grindbak meenemen. Dit koste hem minstens drie seconden en waarschijnlijk een podium. De (alweer) zeer sterk rijdende Lewis Hamilton hield én de Ferrari's op afstand én zorgde ervoor dat Alonso zijn voorsprong tot zes seconden kon uitbouwen. De race was toen eigenlijk al gelopen!


Feest voor McLaren


De rondes erna probeerde Kimi Raikkonen nog bij de McLarens te blijven. Hij kon daarbij echter geen potten breken en kon blij zijn dat hij achter Hamilton kon blijven hangen. McLaren besloot Hamilton op tijd binnen te halen om hem van Raikkonen te verlossen. Een goed besluit, want Lewis kon daarna goed naar Alonso toerijden. Op een gegeven moment scheelden de twee McLaren rijders zich zeven seconden, terwijl Raikkonen op 20 seconden achter Alonso lag.

Een stabiel rijdende Heidfeld kon met de BMW Sauber ook nog enkele seconden voor Massa blijven, zodat de bezitter van de pole positie met een uiteindelijk vijfde plaats genoegen moest nemen.

Sterk, maar niet altijd even zichtbaar, rijdend was het Williams-Toyota team. Nico Rosberg wist daarbij veel ronden lang de snelste tijd boven de vier toprijders te realiseren. Helaas moest hij in de 44e ronde uitvallen door een hydraulisch probleem. Een zesde plaats liet hij daarmee -evenals enige kampioenschapspunten- liggen. Teamgenoot Alex Wurz viel op door ettelijke mooie inhaalacties. Met een 20e kwalificatieplaats was een negende plaats tijdens de race dan ook zonder meer een goede prestatie te noemen.

Het Spyker team kon zelfs achteraan niet lang meerijden. Al in de vierde bocht reed Sutil de grindbak in. Niet geheel duidelijk is of hij een tikje kreeg of zich verremde. Albers nam met een te warm geworden Ferrari motor in de achtste ronde noodgedwongen afscheid.

De complete uitslag:

Pos Coureur    Team           Tijd
 1. Alonso    McLaren-Mercedes   (B) 1h32:14.930
 2. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +  17.557
 3. Raikkonen   Ferrari       (B) +  18.339
 4. Heidfeld   BMW Sauber      (B) +  33.777
 5. Massa     Ferrari       (B) +  36.705
 6. Fisichella  Renault       (B) + 1:05.638
 7. Trulli    Toyota        (B) + 1:10.132
 8. Kovalainen  Renault       (B) + 1:12.015
 9. Wurz     Williams-Toyota   (B) + 1:29.924
10. Webber    Red Bull-Renault   (B) + 1:33.556
11. Barrichello  Honda        (B) +   1 lap
12. Button    Honda        (B) +   1 lap
13. Sato     Super Aguri-Honda  (B) +   1 lap
14. Speed     Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 lap
15. R.Schumacher Toyota        (B) +   1 lap
16. Davidson   Super Aguri-Honda  (B) +   1 lap
17. Liuzzi    Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 lap
18. Kubica    BMW Sauber      (B) +   1 lap

Snelste ronde: Hamilton, 1:36.701

Uitgevallen:

Rosberg    Williams-Toyota   (B)  44
Coulthard   Red Bull-Renault   (B)  37
Albers    Spyker-Ferrari    (B)  8
Sutil     Spyker-Ferrari    (B)  1

WK stand na ronde 2:

Coureurs:            Constructeurs:       
 1. Alonso    18      1. McLaren-Mercedes   32
 2. Raikkonen   16      2. Ferrari        23
 3. Hamilton   14      3. BMW Sauber      10
 4. Heidfeld   10      4. Renault        8
 5. Fisichella   7      5. Toyota         3
 6. Massa     7      6. Williams-Toyota    2
 7. Rosberg    2    
 8. Trulli     2    
 9. R.Schumacher  1    
10. Kovalainen   1    

Alle tijden onder voorbehoud.

Jo Vleugels