scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Kart: Jos wint en heeft vooral veel plezier!

Gepubliceerd op 11 maart 2007 door Jo Vleugels

Drie wedstrijden reed Jos Verstappen vandaag in Genk. De eerste kwalificatiewedstrijd vanochtend werd gewonnen, waarbij de Fransman Morgan Weber toch voor veel druk zorgde. Daarna volgden twee wedstrijden van 18 ronden waar punten verdiend konden worden. Jos won ze beide! Het mooist was het slot van de laatste wedstrijd. Jos reed met twee teamgenoten: Carlo Postulart en Yard Pex. Na een bloedstollende actie in de allerlaatste bocht van Yard Pex was er een eerste, tweede en derde plaats voor het team!


Foto: Gregory Eyckmans/RaceXpress.com

Een stralende zon op het prachtige kartcircuit van Genk zorgde voor een lekker sfeertje. Genoeg toeschouwers en één grote familie, zoals dat vaak op de kartcircuits is. We volgden Jos de hele dag om te zien wat het karten nu zo speciaal maakt. Het is immers datgene waar Jos echt plezier in heeft. In dat kader moet het karten ook gezien worden. Momenteel is er helaas geen race contract, zodat Jos dat doet wat hij leuk vindt. Hoewel dat best met een hele hoop fanatisme gepaard gaat. Jos: "Je gaat dus wel even met zo'n 140 km/u een paar centimeter boven het asfalt, zonder veel bescherming rond je. Dit is écht racen hoor, al zie ik op het forum wel eens wat anders staan, maar die mensen hebben nog nooit in een professionele kart op een buitenbaan gezeten!"


De start van de race, Jos linksboven


Gedreven is Jos er zeker in. Karten is niet 'instappen en gassen'. Integendeel, je hebt alles zelf in de handen en je begint al lang voor de racedag je chassis af te stellen. Op de dag zelf zijn de races natuurlijk het hoogtepunt, maar de hele dag door wordt er gesleuteld. Na de kwalificatierace had Jos binnen enkele minuten na de race de carburateur al naast de kart liggen. "De temperatuur is 's ochtends altijd lager", aldus Jos. "Dan moet je dus bijregelen en afstellen voor de volgende race". Maar niet alleen de carburateur ging eraf! Door de dag heen zag je het chassis steeds weer veranderen: andere spoorverbreders, een nieuw riempje hier, een andere afstelling daar. De kart was overigens niet in de kleuren van het team, maar geheel zwart. De reden liet Jos ons weten: "Je moet op elk klein beetje gewicht letten, in deze klasse heb ik immers nadeel van het gewicht. De meeste rijders zijn veel lichter dan mij. De stickers voor de kart wegen 800 gram, dus die heb ik er in ieder geval afgelaten."


De hele dag aan het sleutelen


Jos had er duidelijk plezier in en wilde vooral niet ingaan op het verschil tussen het racen in karts en het racen in auto's. "Dat moet je los van elkaar zien. Het karten brengt me plezier en ik doe het graag. Vooral omdat je zo ontzettend veel invloed op alles hebt. Je stelt je eigen kart samen, je zorgt voor je eigen afstellingen en ideeën en op de baan doe je het uiteraard ook zelf."


Nieuw helm design


Natuurlijk vroegen we Jos of hij dit kampioenschap helemaal wil rijden dit jaar. Jos: "Dat wil ik per wedstrijd bekijken. Als zich niets anders aandient en ik ben vrij, waarom niet? Dit is leuk, ik amuseer me en blijf toch nog racen!"

Jo Vleugels