Jos geeft Tyrrell F1 de sporen op A73 in Roermond

Gepubliceerd op 03 januari 2007 door Niels Hendrix

Op woensdag 3 januari is de datum bekend gemaakt waarop de A73-Zuid omgetoverd zal worden tot een autosportspektakel. Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2007 zal in Roermond op de A73 een parkoers van zo'n drie kilometer uitgezet worden. Euro Racing Limburg, zoals het evenement genoemd is, kan rekenen op de steun van de organisatie van Bavaria City Racing en mikt op 100.000 bezoekers uit Nederland, België en Duitsland. Gedurende de twee dagen zal er een programma zijn van uur of zes à zeven gevuld met demonstraties, sprintraces, stunts en entertainment. Verschillende auto- en motorsportdisciplines zullen aan bod komen en er zal geprobeerd worden om snelheidrecords te vestigen.

Vanavond trapte Euro Racing Limburg spectaculair af. Bij Roermond gaat de A73 door een tunnel van maar liefst 2,3 kilometer en deze unieke locatie was vanavond het decor. Jos Verstappen werd daarbij de tunnelbak binnengereden op een motor met daarachter een kar, die volgens Jos zo uit het verhaal van Ben-Hur had kunnen komen.
Nadat ook Jos de overeenkomst van Euro Racing Limburg had ondertekend, als blijk van waardering voor dit initiatief, was het tijd voor het echte vuurwerk.


Jos komt tevoorschijn in de Tyrrell-Cosworth 025


Het is glibberen en glijden

Rond de klok van acht uur werd in het duister tegen de verlichte ingang van de tunnelbak bij Roermond een Tyrrell Formule 1 auto uit 1997 gestart. Een idyllisch plaatje. Toen Jos daarna de pk's los liet op het natte beton, bleek de waarschuwing om de oren te bedekken geen loze. De genodigden en de verzamelde pers kregen een spetterende demo voorgeschoteld. Letterlijk zelfs, want de kijkers die vlak bij het keerpunt stonden, hadden de modderspetters tot in de oren zitten.


Volgas richting de ingang van de Roertunnel


Het was top!

Jos heeft zich prima vermaakt in dezelfde auto waarin hij bijna tien jaar geleden nog F1 Grand Prix' reed: "Het is altijd een spektakel wanneer je een show mag weggeven met een Formule 1 auto. Welke, waar, wat of hoe, dat maakt dan niet uit. Het was erg leuk om hier in de Roertunnel te rijden. Ik heb de auto een paar keer in een spin gegooid en er zelfs nog een donut uitgekregen. Dat was nog best lastig met slicks op het natte betonnen wegdek en bovendien bergop, maar het lukte wel! "
Het evenement op 23 en 24 juni ziet Jos al helemaal zitten: "Ik denk dat Euro Racing Limburg heel groots gaat worden. Zeker omdat ze zich niet beperken tot de Formule 1 maar zich richten op alle raceklasses die in Nederland en omgeving actief zijn. Van karts tot Formule 1, dat gaat vast een groot spektakel worden. Of ik er dan zelf ook bij zal zijn, is nog even afwachten. Het is wel de bedoeling en als het kan in de auto waar ik op dat moment in race. Dat zou mooi zijn."

Voor de leden van de Jos Verstappen Fanclub staan er nog meer foto's op de Fanzone.

Niels Hendrix