scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos keert terug in de Formule 1 bij Stewart Grand...

Gepubliceerd op 19 juni 1998 door John ter Meer

Jos keert terug in de Formule 1 bij Stewart Grand Prix ! Vanmiddag heeft het Stewart Grand Prix team bekend gemaakt dat zij tot het eind van dit seizoen gebruik willen maken van de diensten van onze landgenoot Jos Verstappen. Volgend weekend rijdt Jos zijn eerste race voor Stewart bij de Grand Prix van Frankrijk. Deze mededeling werd gedaan aan het eind van de succesvolle driedaagse testsessie die Jos samen met zijn nieuwe teammaat Rubens Barrichello op het circuit van Magny-Cours heeft gehouden voor Stewart. Jos Verstappen komt in de plaats van de Deen Jan Magnussen die door tegenvallende resultaten het veld moest ruimen.

Jos is uiteraard erg blij met de beslissing van teambazen Jackie en Paul Stewart en zei daarover: "Ik ben natuurlijk heel blij met deze beslissing van het Stewart team. De hele testsessie kenmerkte zich al door een ontzettend goede en positieve samenwerking. Ik voel me nu al erg thuis bij het team. Veel van de monteurs ken ik al uit mijn tijd bij Arrows en Benetton en het rijden met Ford-motoren. Ik heb verder veel vertrouwen in ontwerper Alan Jenkins die ik al ken uit mijn tijd bij Arrows. Samen met hem kunnen we hard gaan werken aan het onderstuurprobleem dat ik had met de auto. Ik zie natuurlijk met veel genoegen uit naar mijn eerste Grand Prix dit seizoen, volgend weekend in Frankrijk. Tot slot wil ik Ford Nederland heel hartelijk bedanken voor hun zeer positieve hulp."

In een persbericht van Stewart zegt het team: "Na voltooing van een veelbelovend driedaags testprogramma op Magny Cours deze week samen met Rubens Barrichello, vond het team dat Verstappen's terugkoppeling over de prestaties van de auto het team verder kan helpen in haar 1998 programma." Verder verklaarde het team: "Het Stewart-Ford team heeft een testprogramma met twee auto's voltooid op Magny Cours. Zowel Jos als Rubens werkten aan een aantal programma's om zo te komen tot een goede set-up voor de Franse Grand Prix."

Tijdens de fanclub spektakeldagen morgen in en om het Jos Verstappen Kartcentrum in Echt zal de Stewart auto van Jos al te bezichtigen zijn. De auto wordt vannacht in allerijl getransporteerd naar Nederland zodat de fans Jos morgen al bij zijn nieuwe auto kunnen zien. Het is natuurlijk uniek dat deze gebeurtenis samenvalt met de spektakeldagen.

Het Stewart team is het jongste team dat meedoet in de Formule 1 op dit moment. Vorig jaar kwamen ze voor het eerst uit met Rubens Barrichello en Jan Magnussen als rijders. Het team maakt gebruik van de Ford Zetec-R V10 motor en is daarmee het officiele fabrieksteam van Ford. Als bandenleverancier heeft Stewart gekozen voor Bridgestone. De Stewart SF-2 is ontworpen door Alan Jenkins, de man die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Arrows toen Jos in 1996 voor dat team reed.

Stewart Grand Prix is opgericht door Paul en Jackie Stewart. Jackie Stewart is een legende in de Formule 1. John Young Stewart zoals hij volledig heet, geboren op 11 juni 1939 in Dumbarton in Schotland, begon in 1962 met racen. In 1965 kwam hij voor het eerst in de Formule 1 uit in een BRM. Dat jaar eindigde hij meteen als derde in het kampioenschap. In 1969 werd hij voor het eerst wereldkampioen in een Matra Ford, een team dat toen geleid werd door Ken Tyrrell. In 1971 en 1973 werd hij wereldkampioen in een Tyrrell-Ford. Aan het eind van 1973 stopte hij met racen. Jackie werd daarna o.a. consultant voor Ford, verantwoordelijk voor research en ontwikkeling. Jackie en vrouw Helen hebben twee zoons, Paul en Mark. Samen met oudste zoon Paul richtte hij Stewart Grand Prix op waarvan Jackie nu Chairman is.

Paul Stewart, ook geboren in Dumbarton maar dan op 20 oktober 1965, is zoals gezegd de oudste zoon van Jackie en Helen Stewart. Net als zijn vader heeft ook Paul geraced in klasses varierend van Formule Ford 1600 tot de Europese Formule 3000. Paul's rij-ervaring in de Formule 1 bleef echter beperkt tot een een test in een Footwork Arrows op Silverstone in 1993. Samen met zijn vader richtten zij in 1988 het race-team Paul Stewart Racing op. Einde 1993 besloot Paul te stoppen met racen en zich te richten op de management-kant daarvan. Paul is nu managing director van Stewart Grand Prix. Hij is getrouwd met Victoria en samen hebben zij twee zoons, Dylan en Lucas.

Meer informatie over Stewart vind je op onze Stewart pagina.


Pictures by Frits van Eldik