scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Uitleg nieuwe regels A1GP

Gepubliceerd op 22 september 2006 door

Met de start van het nieuwe A1GP seizoen zijn er een aantal nieuwe regels geïntroduceerd. Op de belangrijkste zullen we even een nadere toelichting geven.
De meest in het oog springende verandering is de bepaling van de startgrid voor de feature race. Die is niet meer een kopie van de uitslag van de sprint race maar wordt afhankelijk van de startpositie in de sprint race, de finish positie in de sprint race en de snelste rondetijden in de sprint race. Aan elk van die drie factoren wordt een punt toegekend om zo tot de startopstelling voor de feature race te komen.
Wellicht ten overvloede: Deze punten worden enkel gebruikt om tot de startopstelling van de feature race te komen en moeten niet verward worden met de punten voor het kampioenschap.

Een voorbeeld:

A1 Team Nederland                         A1 Team Frankrijk
4e startplaats voor sprint race  = 4      Pole positie voor sprint race    = 1
2e plaats gefinisht sprint race  = 2      5e plaats gefinisht sprint race  = 5
3e snelste rondetijd sprint race = 3      4e snelste rondetijd sprint race = 4
Totaal = 9 punten                         Totaal = 10 punten

De startgrid voor de feature race wordt vervolgens bepaald door de teams met de minste punten vooraan te zetten en de teams met de meeste punten achteraan. In ons voorbeeld zou A1 Team Nederland dus voor A1 Team Frankrijk staan op de grid.
Mochten er teams zijn die op hetzelfde totaal aantal punten uit komen dan is de finish positie in de sprint race de doorslaggevende factor.

Tenslotte nog een kleine uitleg over de toekenning van punten voor het kampioenschap. Zowel voor de sprint als de feature race zijn punten te verdienen. In de sprint race krijgen de eerste zes landen punten (zes punten voor de eerste plaats, vijf punten voor de tweede plaats, etc.). In de feature race scoren de eerste tien landen punten, teruglopend van tien naar één punt. Verder wordt er één punt vergeven voor de snelste ronde, gereden tijdens de sprint of feature race. In één A1GP weekend kan een team dus in totaal maximaal zeventien punten voor het kampioenschap scoren.

Niels Hendrix