scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Spyker koopt Midland F1

Gepubliceerd op 10 september 2006 door

Dat de onderhandelingen over de verkoop van Midland F1 Racing aan de Nederlandse autofabrikant Spyker al maanden liepen, was geen geheim meer. De laatste dagen was het dan ook niet meer de vraag of maar wanneer Alex Shnaider, de Russische teambaas van MF1, zijn Formule 1 team van de hand zou doen. Op die vraag is nu een antwoord gekomen want de aankoop door Spyker is in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 september via een officiële verklaring door Midland naar buiten gebracht. Daarmee is met Spyker MF1 een Nederlands Formule 1 team een feit geworden!

Midland F1 Racing zal volledig eigendom worden van Spyker en Michiel Mol zal als 'Director of Formula 1 Operations' de leiding in handen krijgen. Collin Kollis, de huidige teambaas, blijft voorlopig dezelfde functie vervullen. Daarnaast is Mike Gascoyne aangetrokken als de nieuwe technisch directeur. Gascoyne, die per november het team komt versterken, was eerder werkzaam voor teams als Jordan, Renault en Toyota.
Er wordt gesproken over het gebruik van een Ferrari V8 motor voor Spyker MF1 maar daarover heeft het team nog niets naar buiten gebracht.


Het logo van Spyker, hier op de Spyker C8, zal op Monza al op de Midlands staan

Met de overeenkomst is een bedrag van $106,6 miljoen gemoeid. Na de eerste betaling van $68,6 miljoen voor eind september volgen er in september 2007 en september 2008 nog de overschrijvingen van respectievelijk $15 miljoen en $23 miljoen. Deze financiële transactie moet overigens op 27 september nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders maar dat lijkt slechts een formaliteit aangezien de grootaandeelhouders Victor Muller, MerchantBridge en Mubadala het eens zijn met de emissie en de koop van het Formule 1 team. De fabrikant uit Zeewolde financiert de overname met een aandelenemissie waarvan Michiel Mol het leeuwendeel in handen krijgt. Daarmee zal Mol, met een aandeel van iets minder dan dertig procent de grootste aandeelhouder van Spyker worden.

De Canadees-Russische zakenman Alex Shnaider, die het team vorig jaar nog van Eddie Jordan kocht, vond het geen gemakkelijke beslissing: "Ik ben er trots op dat ik het team in een vele betere staat achter laat dan waar ik het twintig maanden geleden in gekocht heb. Het is niet alleen financieel stabieler maar ook competitiever op de baan, en het gaat alsmaar beter. Het ontwerp voor de 2007 auto is ver gevorderd en de windtunnel is vernieuwd. Gedurende het seizoen zijn er onverminderd investeringen in de technische ontwikkeling van het team gedaan."
"Op dit moment is Formule 1 in Nederland een grotere en beter begrepen sport dan in Rusland", vervolgt Shnaider. "Ik denk dat de nieuwe eigenaren profijt kunnen hebben van de commerciële en nationalistische aspecten van hun Nederlandse identiteit. Mijn partner, Eduard Shifrin, liet de beslissing van de verkoop volledig aan mij over want hij weet hoe belangrijk het voor me is om het team niet alleen te zien overleven maar het succesvol te maken. Met dit in gedachten, hebben de nieuwe eigenaren mij overtuigd van hun plannen om het team een stap verder op weg te helpen. Spyker, onder leiding van Victor Muller en Michiel Mol, bestaat uit een sterke groep van investeerders met de middelen, planning en capaciteit om het team verder te laten ontwikkelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat onder hun leiding het team in goede handen is, onder andere omstandigheden zou ik nooit akkoord zijn gegaan."


Fred Mulder, Christijan Albers, Colin Kolles, Tiago Monteiro en Michiel Mol


Al in 1903 bouwde Spyker de beroemde 6 cylinder 4-wiel aangedreven GP auto met 60pk

Ook Victor Muller, directeur van Spyker Cars, is blij met de aankoop: "Ik ben ervan overtuigd dat F1 dezelfde waarden als ons merk vertegenwoordigd: erfgoed, design, vakmanschap, prestaties en exclusiviteit. We verwachten dat de Spyker straat auto's zullen profiteren van de Formule 1 technologie die we nu in huis hebben gehaald. Ik ben erg trots op ons team. We hebben de er hard voor gewerkt om deze deal tot stand te brengen."

Voor de Nederlandse internetondernemer Michiel Mol is er een droom uitgekomen: "Vandaag is mijn levenslange ambitie waarheid geworden. Na meer dan tien jaar betrokken te zijn geweest binnen de Formule 1 als sponsor van teams en rijders, zal ik nu aandeelhouder worden van een ambitieus fabrieksteam. Ik zie ernaar uit om samen te werken met Vicor Muller. Wat hij heeft weten te presteren met de herintroductie van het meest beroemde Nederlandse automerk is indrukwekkend. F1 zal Spyker alleen maar meer succesvol maken. Toch zijn we niet in de F1 om er te zijn. We zijn in de F1 om er te winnen. Hopelijk duurt het niet al te lang voordat we voor het eerst in de geschiedenis het Nederlandse volkslied zullen horen in de Formule 1. Ik heb een nieuwe uitdaging en niets is onmogelijk."

Niels Hendrix