Nieuwe rol voor sjeik Maktoum in A1GP

Gepubliceerd op 27 mei 2006 door

Het is nog maar de vraag of de oprichter van A1 Grand Prix, sjeik Maktoum, er in het tweede seizoen nog bij zal zijn. De structuur van de A1GP organisatie gaat namelijk veranderen. Behalve de recente bekendmaking dat A1GP een notering zal krijgen aan de London Stock Exchange, heeft de organisatie laten weten dat tijdens een vergadering in juni over de nieuwe structuur van het bestuur beslist zal worden.

In het eerste seizoen hebben sjeik Maktoum en de Zuid-Afrikaanse zakenman Tony Teixeira samen de organisatie geleid. Daar zal nu dus verandering in komen. Sjeik Maktoum is nu nog voorzitter van de onlangs geïntroduceerde directie, bestaande uit vijf personen. Mogelijk wordt sjeik Maktoum uitgekocht nog voordat A1GP de beursgang maakt. Het schijnt dat sjeik Maktoum zelfs al niet meer aanwezig was bij de vergadering (begin mei) over het tweede seizoen van de A1GP serie.

Teixeira benadrukte echter dat er nog niets vastligt, behalve dat de organisatie structuur van A1GP voor het seizoen 2006/2007 er heel anders uit zal zien: "Het zal niet meer de sjeik Maktoum en Tony show zijn. Hij blijft er bij betrokken maar wat ik wil zeggen is dat de serie veel meer is dan het speeltje van sjeik Maktoum. A1GP is gegroeid en is groter dan een ieder van ons alleen. Maktoum had een visie, hij was niet de man met de professionele achtergrond. Het concept is nu realiteit geworden en we willen en verwachten een gedegen bestuur. Sjeik Maktoum zou erevoorzitter kunnen worden, of zich richten op het technische aspect van het geheel. Hij en ik beslissen mogelijk te blijven of beslissen iets anders. Het staat nog niet vast. "


Sjeik Maktoum en Tony Teixeira

Teixeira denkt dat door de vastlegging van de benodigde financiering voor de beursgang, de onduidelijkheid omtrend de toekomst van de Word Cup of Motorsport weggenomen is: "Dit betekent dat A1GP niet meer kan mislukken. De banken zijn overtuigd genoeg om garant te staan voor het geld.
Toen we A1 Grand Prix opgericht hadden, wisten we niet waar we aan begonnen waren. Niet omdat we dom waren maar omdat we geen ervaring hadden. We hadden veel te weinig geld. We moesten orde op zaken stellen en nu zijn alle schuldeiser betaald en hebben we de financiën veilig gesteld. Dat geeft ons het vertrouwen om door te gaan en de lange termijn uit te stippelen. Op de baan zullen er geen grote veranderingen zijn, wel achter de schermen. Denk aan de financiën, marketing, public relations en adviseurs."

De nieuwe raad van bestuur zal ook vijf personen omvatten die niet op de loonlijst van A1GP staan om zo als onafhankelijke de transparantie van de organisatie te waarborgen, legt Teixeira uit: "Zij zullen erop toezien dat de vragen die gesteld moeten worden, ook gesteld zullen worden."

Niels Hendrix