Naamstrijd 'Grand Prix' ten einde

Gepubliceerd op 03 mei 2006 door John ter Meer

De Australian Grand Prix Corporation zal naar alle waarschijnlijkheid het gevecht met A1 Grand Prix stoppen over de rechten van de naam 'Grand Prix', meldt grandprix.com. De advocaten van beide partijen zijn in Melbourne bijeengekomen om de kwestie buiten de rechtzaal op te lossen. Vorig jaar trachtte de AGPC de naam 'Grand Prix' voor de A1 series te verbieden omdat dit teveel in strijd zou zijn met het intellectueel eigendom van deze naam bij haar eigen organisatie. Daarna werd niets meer van de Australische bond vernomen en de A1 race werd gewoon in Australië verreden, vorig seizoen.

Desondanks wil het A1 management naar een oplossing toe, meldt A1GP chief executive David Clare die momenteel in Melbourne verblijft. Men is er overigens van overtuigd dat als men naar de rechter zou stappen dat men wint, maar A1 wil de kwestie uit de wereld hebben.

De naam 'Grand Prix' is in de loop der eeuwen immer beschouwd als een algemene term, mede omdat de naam niet alleen in de racesport gebruikt wordt. De eerste keer dat de naam in de sportwereld gebruikt werd dateert uit 1805; een paardenrace in Parijs. Een eeuw later, in 1906, besloot de Automobile Club de France haar eerste grote race evenement de 'Grand Prix de l'Automobile Club de France' te noemen. Om nu, wéér een eeuw later, een strijd uit te vechten om de naam 'Grand Prix' lijkt zonde van de tijd.

John ter Meer