scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Nieuwe F1 regels vanaf 2008

Gepubliceerd op 23 maart 2006 door John ter Meer

Wederom nieuwe FIA regels die voor de F1 gaan gelden, vanaf 2008. Een greep uit de veranderingen:

Vóór 1 juni 2006 moeten de teams hun motorontwerp hebben ingediend ter keuring door de FIA. Met dit ontwerp gaat het team vanaf 2008 drie seizoenen rijden. Mochten er toch veranderingen doorgevoerd worden dan kan dit alleen met instemming van de FIA en alle motorenleveranciers. Motorenfabrikanten mogen vanaf 2008 nog maar aan maximaal twee teams hun krachtbronnen verkopen. Dat geldt overigens niet voor de onderdelen. Fabrikanten mogen aan meerdere teams onderdelen leveren.

De motoren moeten ook vanaf 2008 het twee races kunnen volhouden. Daarnaast zal ook de versnellingsbak een minimaal aantal races mee moeten gaan, namelijk vier. Een ongeoorloofde aanpassing aan motor of versnellingsbak wordt bestraft met een verzwaring van de auto van 15 kg. Een terugzetting van tien plaatsen op de startgrid komt hiermee dan te vervallen. Ook het inzetten van een reservewagen wordt verboden.

Ook aan het bandenfront nieuws: vanaf 2008 -en in elk geval tot en met 2010- is er nog maar één bandenleverancier. Elk team zal het voor een race moeten doen met twee sets slicks en twee sets regenbanden. Het gebruik van bandenwarmers wordt verboden.

De financiële eisen worden aanmerkelijk verlicht. Nu dient een nieuw team nog 48 miljoen dollar aan instapkosten te betalen, hetgeen als borg geldt en in termijnen terug vloeit naar het team. Vanaf 2008 geldt er een bedrag van 300.000 dollar voor elk team dat zich inschrijft. Dat is niet het enige goede nieuws voor de kleinere teams want ook het aantal testkilometers wordt beperkt tot maximaal 30.000 per jaar.

Tenslotte mogen er vanaf 2008 20 GP's op de FIA kalender staan, nu zijn dat er maximaal 19.

John ter Meer