Het spandoek 'overtaking is an art' hing niet voor niets in de tribunes. Jos is een racer en dat is waarom hij zoveel fans heeft. Waar iedereen wist en dacht dat inhalen volstrekt onmogelijk was, liet Jos zien dat er één racer ter wereld is die daar anders over denkt.

"> Jos 'the streetfighter': 16e - Verstappen.nl

Jos 'the streetfighter': 16e

Gepubliceerd op 29 januari 2006 door Jo Vleugels

Hij deed wat hij moest doen! Voor een racer telt geen tweede plaats. Het draait om winnen of verliezen. Jos zette alles op alles om deze sprintrace op het hoogste podium te komen, maar verloor helaas van Alexandre Premat. In de allerlaatste ronde zette Jos in voor een inhaalaktie op Frankrijk. Een geweldige aktie, die helaas door Frankrijk met een heel klein verschil werd afgeslagen.

Jos: "De kans was er, ik ging ietsjes te wijd in de bocht. Er was een gat en elke zichzelf respecterende coureur moet dat pakken. Frankrijk dacht al dat hij er was en liet wat snelheid liggen voor de bocht. Daar spring je dan op in. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar dat was misschien nog erger geweest als ik het niet had geprobeerd."

Het spandoek 'overtaking is an art' hing niet voor niets in de tribunes. Jos is een racer en dat is waarom hij zoveel fans heeft. Waar iedereen wist en dacht dat inhalen volstrekt onmogelijk was, liet Jos zien dat er één racer ter wereld is die daar anders over denkt.

Uiteraard begon ook deze sprint race weer met een 'rolling start', hetgeen tot gevolg had dat het hele veld op volle racesnelheid de eerste bocht indook.Een geweldige start van Jos bracht hem even op de tweede plaats, maar na de bocht moest hij die weer prijsgeven. De derde plaats nam hij echter niet lang in door een fout van Robbie Kerr. Jos lag weer tweede. Door een crash van Indonesië en Italië werd de safetycar ingezet. Eigenlijk had iedereen daar al op gerekend bij de eerste bocht.

Met 14 rondes te gaan werd de track weer vrijgegeven. Door het gebruik van een powerboost wist Jos goed aansluiting te houden met koploper Frankrijk.
Een enorme teleurstelling was het uitvallen van Zuid-Afrikaanse auto met electronische problemen in de elfde ronde. Dat was natuurlijk niet wat het publiek in Durban verwachtte.Jos bleef ondertussen goed achter Frankrijk hangen, wetend dat hij nog één powerboost over had en Frankrijk geen meer.
In de derde laatste rond spinde Brazilië in bocht 1 doordat hij heel even de muur raakte. Gelukkig stond de auto niet te erg in de weg, zodat de race bijna normaal afgemaakt kon worden. Het crashen van China in de laatste ronde zorgde nog even voor spektakel, maar nog veel meer het weer op de baan komen van de Zuid-Afrikaanse auto. Het publiek natuurlijk razend enthousiast.

Net toen het podium al ingedeeld leek geloofde niemand ter wereld zijn ogen. In de allerlaatste ronde, bijna aan de finish, probeerde Jos zijn alles of niets poging. Aan de poging op zich was helemaal niets af te dingen. Het leek er zelfs op dat Jos het zou gaan halen, zelfs buitenom. De bochtsnelheid van Frankrijk was echter te groot en Jos raakte Frankrijk aan het achterwiel.
Gelukkig heeft de Nederlandse auto schijnbaar niet teveel schade opgelopen en kunnen we dadelijk gewoon aan de feature race deelnemen.

Jo Vleugels