scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Renault pakt ook constructeurstitel

Gepubliceerd op 16 oktober 2005 door John ter Meer

In een aantrekkelijke laatste race op het circuit van Shanghai heeft Renault ook de WK titel voor constructeurs in de wacht gesleept. Daarvoor was de overwinning van Renault coureur Fernando Alonso en een vierde plek voor teamgenoot Giancarlo Fisichella voldoende. Een tweede plek voor Kimi Raikkonen kon daar niets aan veranderen. Toen de teamgenoot van de Fin, Juan Pablo Montoya, tijdens de race op een losgelaten putdeksel (!) reed en zijn auto dermate beschadigde dat hij de race moest staken, leek alleen een wonder McLaren nog aan de WK titel te kunnen helpen. Dat bleef uit omdat Alonso vanaf pole position een solide race reed.

De race stond bol van opvallende incidenten. Zelfs nog vóórdat de race van start ging. Op weg naar hun posities op de grid kwamen Christijan Albers en Michael Schumacher met elkaar in botsing. Een bizar incident, waarbij Albers van achter op de Ferrari van Schumacher knalde. Beiden leken niet geheel vrijuit te gaan. Albers wilde snoeihard voorbij Schumacher terwijl de Duitser net op dat moment een ruk aan zijn stuur gaf. Een deel van de 'deskundigen' gaf Albers de schuld, vanwege zijn hoge snelheid op weg naar de startgrid, een ander deel legde de schuld bij Schumacher die opeens naar links stuurde zonder in zijn spiegel te kijken.

Een ander voorval was de reeds gememoreerde botsing van Montoya met een losgelaten putdeksel. De McLaren coureur kon daarna direct definitief zijn auto in de pits parkeren waarmee de laatste hoop op de WK constructeurstitel in het putje verdween. De safetycar kwam op de baan en niet veel later opnieuw omdat Karthikeyan zijn Jordan geheel afschreef. Ralf Schumacher zou uiteindelijk van alle pitsstops optimaal profiteren want de Duitser eindigde zijn race met de Toyota op een verdienstelijke derde plaats. Zijn broer Michael spinde in zijn Ferrari tijdens de safetycar situatie en sloot zo zijn teleurstellende 2005 seizoen illustratief af.

Na een mooie race in Japan, vorige week, en een chaotische laatste GP in China, kwam een interessant F1 seizoen ten einde. Boeiender dan de laatste jaren, waar de hegemonie van Ferrari als een scharlaken rode draad doorheen liep. Een bijna foutloze Fernando Alonso won met een goede Renault terecht de WK titel. De snellere Kimi Raikkonen kwam nog dichtbij, maar zijn McLaren bleek zwakker dan de Renault. Een terechte WK eindstand dus. En Michael Schumacher? Die werd ondanks alles toch nog derde. Maar met een mindere auto wordt zelfs Schumi geen wereldkampioen. Dat is wel gebleken.

John ter Meer