scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Coureurs in A1 Grand Prix

Gepubliceerd op 05 september 2005 door Jo Vleugels

In dit artikeltje beschrijven we hoe een team de coureurs kan inzetten of inschrijven. Vooraf is het misschien handig te weten dat A1 Grand Prix bij aspecten als veiligheid, normen en eisen de FIA regels altijd integraal overneemt. Dus ook coureurs licenties moeten aan die FIA eisen voldoen.

De grondregel is dat elk team voor elke race opnieuw drie verschillende coureurs mag aanwijzen.
Tot vrijdagochtend 09.30 uur dient elke teambaas en elke coureur zich persoonlijk gemeld en ingeschreven te hebben. De teambaas moet dan definitief opgeven welke coureur voor welke vrije training is ingedeeld.



VRIJE TRAININGEN

Er worden drie vrije trainingen gereden. Op vrijdag om 13.00 en 16.00 uur en op zaterdag om 11.00 uur.
Tijdens elke vrije trainings sessie mag één coureur ingezet worden. Dus elke sessie mag dat een andere coureur zijn, maar er mogen geen twee coureurs in één sessie rijden. Uiteraard mag ook een coureur alle sessies rijden.

KWALIFICATIE

De kwalificatie wordt verreden in vier segmenten van een kwartier op zaterdag tussen 14.15 en 15.45 uur.
Teams mogen maar één coureur voor de kwalificatie inschrijven. Deze coureur is verplicht minstens drie geklokte rondes tijdens de vrije training te hebben afgelegd.
Uiterste tijd voor de coureur in te schrijven is zaterdag 13.00 uur. Dat kan dus na alle vrije trainingen!
Daarna mag enkel gewisseld worden als de coureur niet fit bevonden wordt door de medische afgevaardigde.

SPRINT RACE (50 miles en max. 30 minuten)

De sprint race is op zondag van 13.30 tot 14.00 uur en er wordt met een rollende start aangevangen.
Hier mag ook maar één coureur voor ingeschreven worden die net zoals de kwalificatie 3 ronden geklokt heeft tijdens de vrije training. Bovendien moet deze coureur binnen 102% van de gemiddelde snelste tijd van zijn EIGEN team hebben gereden in deze training.
Nominatie is uiterlijk om 17.00 uur op zaterdag.



FEATURE RACE (100 miles of 1 uur)

Deze race is op zondag van 15.00 tot 16.00 uur en wordt met een stilstaande start aangevangen. Ook is er in deze race een verplichte pitstop.
Er mag weer één coureur aangewezen worden die aan dezelfde eisen moet voldoen als bij de sprint race. Het team is vrij om dezelfde coureur voor beide races aan te wijzen of deze te wisselen. Dat kan echter niet meer na de sprint race omdat ook hier op zaterdag uiterlijk 17.00 uur de naam bekend gemaakt moet worden.

Het addertje onder het gras voor teams zoals Nederland met één vaste rijder en een reserverijder bestaat uit het eventuele invallen bij de races. Daar is namelijk een regel van toepassing waarbij de reserverijder tijdens de vrije trainingen moet gereden hebben en ook nog eens binnen de 102% van de gemiddelde team tijd. Is dat zo, dan mag die reserverijder starten vanaf de plaats die bij de kwalificatie verworven is. Heeft de reserverijder tijdens de vrije trainingen niet of langzamer gereden, dan moet hij achteraan op de grid starten.

Jo Vleugels