scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Sebastien Bourdais wint Edmonton

Gepubliceerd op 18 juli 2005 door Jo Vleugels

Sebastien Bourdais wint Edmonton Een verrassende winnaar van een zeer mooie Champ Car race in Edmonton. Sebastien Bourdais wist de race te winnen door in het eerste gedeelte van de race achter de langzamere Tagliani te hangen. Dat mag heel raar klinken, maar feit is dat hij zo enorm veel brandstof spaarde en op een gegeven moment veel later dan de koplopers zijn pitstop kon maken. Dat hij na die pistop opeens van de zesde naar de derde positie opschoof bleek achteraf genoeg om de overwinning op zijn naam te kunnen schrijven.


Bourdais viert


Kijkgenot bood Bourdais deze race minder, daarvoor moest men bij Justin Wilson zijn. Deze ex-F1 coureur heeft zijn draai in de Champ Car serie echt gevonden. Hij maakte geen geweldige start en zag Paul Tracy aan zich voorbij gaan. Dat bood al meteen een fraai gevecht tussen Wilson en Tracy, waarbij de Canadees voorlopig als winnaar uit de bus kwam.

Na de eerste caution, een uitstapje van Jimmy Vasser, haalde Justin Wilson zijn teammaat AJ Allmendinger in tijdens de pitstop. Dat was meteen aanleiding voor het mooiste gevecht van de wedstrijd. De twee RuSport coureurs, Wilson en Allmendinger, achter Paul Tracy aan. Hoewel Tracy vocht voor wat hij waard was moest hij na negentien ronden toegeven aan de sterke druk achter zich. Door een remfoutje wist Justin Wilson aan hem voorbij te gaan. Allmendinger volgde even later.

Björn Wirdheim zorgde voor de tweede gele vlag situatie door een crash met de HVM auto. Dat deed hij overigens de vorige twee races ook al!
Tijd voor drama nu, dachten de RuSport coureurs misschien en boden het publiek waar voor hun geld. Al zal dat bij hun zelf misschien anders gelegen hebben. Justin Wilson maakte een fout door te spinnen bij het opwarmen van zijn banden achter de safetycar. Maar dat moet hem echt vergeven worden na zo'n schitterende race te hebben gereden. Teammaat AJ Allmendinger dacht na de safetycar meteen hard weg te komen, nam de kerbstones te hard en belandde in de muur. Langzaam reed hij terug naar de pit, waar hij door emoties overmand in een hoekje ging zitten.

Justin Wilson gaf nog steeds niet op en vocht zich langs verschillende auto's. Had de race ietsjes langer geduurd had hij Paul Tracy zeker weer kunnen verschalken.

Een race die zeker een dikke voldoende voor kijkgenot haalde!
Officiële uitslag: (in pdf formaat) RACERAPPORT EDMONTON
De momentele stand: (in pdf formaat) STAND NA EDMONTON

Jo Vleugels