scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos: "het kan nog alle kanten op!"

Gepubliceerd op 06 juli 2005 door Jo Vleugels





Jos, we lezen enkel nog verhalen over geld en sponsoring in plaats van racen. Is het nu echt zo moeilijk om een sponsor over te halen in de autosport?

"In de fase waarin ik nu in mijn carriëre zit rijdt je zonder sponsors tegenwoordig nergens. Dat is een bekend verhaal. We zijn momenteel weer met een aantal mensen bezig die geïnteresseerd zijn, dus het is echt niet allemaal hopeloos. De prijs die op dit moment in de Champ Car gevraagd wordt is redelijk, alleen zou je daar een heel seizoen voor moeten kunnen racen. Vergeet niet dat daar het seizoen ook al bijna half voorbij is.
Een belangrijk ding is ook dat sponsors het moeten hebben van zakenmensen die ze mee naar de races kunnen nemen. Je kunt je indenken dat indien bijna alle races in Amerika zijn zoiets ook een stuk duurder uitpakt. Tien man in Duitsland uitnodigen is nu eenmaal goedkoper dan tien man in Amerika krijgen."

Veel fans vragen zich af waarom je niet voor één race ergens instapt of voorlopig ergens gaat testen. Wat is de reden dat je dit niet doet?

"Ik ben een seizoensracer. Af en toe een race rijden of wat testen is gewoon mijn ding niet. De kans dat je daarmee ergens slaagt of sneller aan de bak kunt is maar heel klein. Dat is weer anders bij een beginnende racer. Die moet nog iedereen laten zien wat hij kan. Alle teams op de wereld weten best waartoe Jos Verstappen in staat is. Dat heb ik ook weer in de Champ Car test aan het begin van het seizoen laten zien.
Ik wil heel graag racen, een goede aanbieding zou ik dan ook echt met twee handen aanpakken. Maar het moet wel iets zijn waar ik me lekker in voel. Een auto elke race beter maken en competitie rijden, dat is wat ik wil doen.
Inderdaad begint het ook af en toe te kriebelen. Zo ben ik benaderd om de 24 uur van Spa te rijden dit jaar, maar weer doordat ik me daar niet voldoende op kan voorbereiden zeg ik daar 'nee' tegen."

Stel, je zou een zitje in de Champ Car serie krijgen, ervaar je dat zelf als een achteruitgang in vergelijking met Formule 1?

"Eerlijk gezegd is mijn mening daar de laatste tijd iets in bijgesteld. Vorig jaar had ik nog uit volle borst beweerd dat Formule 1 het hoogst haalbare is. Dat is nog steeds waar als je kijkt naar de uitstraling van de serie. Ga je uit van de persoonlijke situatie als coureur, dan kun je zeggen dat de coureur in een Champ Car auto meer invloed kan uitoefenen op een overwinning. Je ziet dat goed aan Michael Schumacher. Momenteel heeft hij niet de allerbeste auto, dan wint hij ook niet. Dat maakt hem niet tot een mindere coureur, maar het grote publiek ziet dat toch vaak anders. In de Champ Car kan een goede coureur de overwinning naar zich toetrekken, ook als er twee of drie betere auto's meedoen."



Jos, je hebt altijd aangegeven de politiek binnen de Formule 1 niet geweldig te vinden. Hoe heb jij de toestanden tijdens de GP in Indianapolis ervaren met Michelin?

"Persoonlijk denk ik dat Michelin hier absoluut fout zat. Niet alleen door foute banden te hebben, maar ook om alles te doen om de regels veranderd te krijgen. Wat dat betreft heeft de FIA gelijk. Er is maar één reglement en daar moet gewoon iedereen zich aan houden.

Hoe doet Max het in de kart?

"Binnenkort zullen we hier op mijn site wat meer informatie over het rijden van Max gaan zetten, ook met uitslagen. Hij doet het namelijk perfect! Afgelopen zaterdag heeft hij zijn 5e wedstrijd op rij winnend afgesloten. Dat was dit keer op het kart-circuit van Spa. Momenteel is hij erg sterk is zijn leeftijdsgroep."



Een makkelijke vraag: kom je dit jaar nog aan racen toe?

"Ik hoop het! En dat is uit de grond van mijn hart. Het is enkel zo moeilijk te voorspellen. Ik heb mezelf zeker nog niet afgeschreven. Ook voor dit jaar niet. Het kan eigenlijk nog alle kanten op. Champ Car is op dit moment niet meer zo ideaal omdat het seizoen al ver gevorderd is. Maar dan nog, zou er een goede aanbieding komen dan sta ik zonder meer klaar. Je kunt je niet voorstellen hoe graag ik weer in een competitie wil racen. Het moet dan wel een redelijk pakket zijn. Kansloos ergens instappen is gewoon nutteloos."

Jos, wat is er waar van het gerucht dat je gezegd zou hebben dat er geen kans meer is in de Champ Car dit jaar?

"Luister, dat is typisch weer zo'n persverhaal. Ik heb altijd gezegd als er echt nieuws is, of dat nu positief of negatief is, staat het eerst op deze site. Daarbij wil ik nog eens benadrukken dat Champ Car nog lang geen gesloten boek is. Als het financieel haalbaar wordt zijn daar nog altijd kansen."

Hoe is het met andere series in de top van de autosport?

"De keuze in top series is steeds groter het worden. DTM is een van mijn lievelingsseries. Dat vind ik helemaal te gek. A1 GP kan ook heel mooi worden, maar dat is nog een beetje afwachten. De GP2 serie blijft natuurlijk het oude Formule 3000 verhaal, maar ze hebben wel een pracht auto en een mooie competitie. Al met al veel goede series die vooral mooie races kunnen laten zien."

Denk je dat één van die series Formule 1 kan evenaren met kijkcijfers?

"Dat denk ik niet direct. Daarvoor is de bekendheid van Formule 1 toch veel te groot. Ik denk wel dat verschillende andere series veel mooie en spannende races kunnen laten zien en dat is altijd goed voor de kijkcijfers."

Is er nog iets dat je de fans wil zeggen?

"Misschien wel leuk om te zeggen is dat we de komende tijd wat meer interviews van mezelf hier op de site gaan zetten en wat ik al eerder zei, ook met Max!"

Jo Vleugels