scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

ChampCar: Cristiano da Matta wint in Portland

Gepubliceerd op 20 juni 2005 door Jo Vleugels

De sympathieke ex-Formule 1 coureur Cristiano da Matta won vandaag de race in Portland. Cristiano moet zich echter een héél klein beetje gevoeld hebben als de Jordan en Minardi coureurs die vandaag de punten in de schoot geworpen kregen.

Een ChampCar race zonder rare weersomstandigheden op een mooi circuit: dat geeft normaal gesproken aanleiding tot actie. Vandaag schijnt het een rare dag te zijn in de autosport. In deze race gebeurde zo weinig dat er bijna geen verslag over te maken valt. En dat is werkelijk uniek in de ChampCar serie.


De start in Portland


Tijdens het eerste kwart van de wedstrijd leek het erop dat Justin Wilson onverslaanbaar zou zijn. Hij reed weg van het veld en kwam al snel op 10 seconden voorsprong. Tagliani viel al vroeg uit met een kapotte motor. In de 46e ronde valt de auto van Justin Wilson uit nadat hij ronde na ronde dominant bleek. Uiteraard erg jammer voor het team van Rusport. Een neutralisatie was het gevolg.


Justin Wilson voordat hij uitviel


Het tweede kwart van de wedstrijd was voor Cristiano da Matta. Doordat hij als enige voor de neutralisatie zijn pitstop had gemaakt, kwam hij voorop. Hij reed weg van het veld dankzij Paul Tracy. Tracy bleek geen geweldige auto te hebben en hield de rest van het veld op. Was het angst om Tracy in te halen? In ieder geval maakte niemand aanstalten om een poging te wagen, hetgeen enkel gunstig voor da Matta was.

Het PKV team had gekozen voor een afwijkende strategie met da Matta en haalde hem eerder dan de rest van het veld binnen voor de pitstop. Hierdoor kon Tracy en Sebastien Bourdais gedurende een tijd het veld aanvoeren. Dat de vroege stop van Cristiano goed gekozen was bleek in de 83e ronde waar da Matta na zijn laatste pitstop weer voorop lag. Die plaats gaf hij ook niet meer af.


De winnaar Cristiano da Matta


Tweede werd Sebastien Bourdais, voor Paul Tracy en Mario Dominguez.

Wij hopen dat de volgende race in het ChampCar seizoen ons wat meer zal bieden, wat ongetwijfeld het geval zal zijn.

Jo Vleugels