scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 en ChampCars in één weekend

Gepubliceerd op 19 mei 2005 door Jo Vleugels

Het zal een drukke zondag worden voor de fervente raceliefhebber. Om 09.30 uur start SBS6 met de kwalificatie voor de GP van Monaco gevolgd door de Formule 3 Euro series. Om 13.00 uur is het tijd voor de GP van Monaco. Na het avondeten kan men zich klaarmaken voor één van de mooiste races uit het ChampCars seizoen: de race op Fundidora Park bij Monterrey Mexico. Deze is te volgen op Eurosport vanaf 21.45 uur.


Formule 1 in Monaco


Voor de neutrale kijker zal het een ietwat vertekend beeld geven om de Formule 1 met de ChampCars te gaan vergelijken. Monaco is immers nauwelijks een normale race te noemen. Decadentie is het toverwoord ter plaatse. Maar dat is vaak enkel de buitenkant. Het kan niet luxe genoeg zijn. Achter die luxe worden echter vaak al veel zaken gedaan voor het volgende seizoen. Monaco is de ultieme kans om sponsors in de watten te leggen en warm te maken voor de autosport. De veiligheidsregels hebben nog geen grote invloed op dit 'circuit'. Geen uitloopstroken, geen grindbakken. Dat vergt niet alleen een andere benadering door de coureurs, maar ook een totaal andere afstelling van de auto's. Inhaalacties zijn nauwelijks te verwachten.
Monaco zonder rijdersfout is ook bijna onvoorstelbaar. Er moeten in totaal 1000 bochten genomen worden en er is geen enkel circuit waar het verschil tussen lage- en hoge snelheid zo groot is. De oorzaak daarvan ligt in de heel langzame Loews bocht waar slechts 45 km/uur mogelijk is.


ChampCars op Monterrey (de auto's op de foto zijn geen ChampCars!)


De ChampCars race die op zondagavond te zien is, zal een heel ander beeld geven. Een semi-vast circuit. Aangelegd in een groot park. Centraal in het park -het is Mexico!- ligt een grote fabriek waar het circuit vlak langs loopt. In veel tv-shots zal die fabriek in beeld komen. In tegenstelling met Monaco biedt dit circuit volop mogelijkheden om in te halen en spannende uitrem acties! Voor de kijker is het heel boeiend om 'mee te racen' met de coureur. Dit beeld wordt mogelijk gemaakt door beelden vanuit camera's die in de helm van de coureurs zitten.
Leider in het kampioenschap, Sebastien Bourdais, rijdt graag in Monterrey en het zal een hele tour worden om hem te verslaan. Daarvoor zijn genoeg gegadigden die een gooi naar het leiderschap willen doen. Paul Tracy, Bruno Junqueira en ook Christiano da Matta zullen hard vechten om een podiumplaats. Met een beetje geluk kunnen we daar een heel mooie race verwachten.

Jo Vleugels