scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Nog geen uitspraak in zaak tegen Bernie Ecclestone

Gepubliceerd op 23 november 2004 door Jo Vleugels

In de rechtszaak over de controle van het bedrijf 'Formula One Holding' is door de Engelse rechter nog geen uitspraak gedaan. Deze wordt ook pas over enkele weken verwacht.

Het gaat om één van de belangrijkste rechtszaken in de Formule 1 van de afgelopen jaren. Formula One Holding (FOH) is het bedrijf dat eigenaar is van alle commerciële rechten in de Formule 1.
Eigenaar van de FOH is de SLEC. De SLEC is voor 75% eigendom van drie grote banken en voor 25% van Bambino Holdings, een bedrijf van de Ecclestone familie.

'Bestuurders' van het bedrijf FOH zijn momenteel Luc Argand en Emmanuele Argand-Rey. Deze zijn aangesteld door Bernie Ecclestone. Bernie heeft deze twee mensen alleen-beslissingsrecht gegeven.
Iedereen weet dat ze enkel dingen doen die Ecclestone ze influistert, maar niemand kan daar iets tegen in brengen.

De banken zijn dus feitelijk 'hoofd'-eigenaar van de FOH, maar hebben geen enkele zeggenschap binnen dat bedrijf. De banken, Bayerische Landesbank, JP Morgan en Lehman Brothers vechten deze zeggenschap nu aan via de Engelse rechter. Deze wil later dit jaar pas uitspraak doen, na twee volledige dagen in de rechtszaal.

De uitslag van deze rechtszaak is niet alleen belangrijk voor het dagelijkse bestuur van de FOH, maar ook voor de GPWC Holding, die met de belangrijkste autofabrikanten een eigen serie wil starten. Of deze eigen serie daadwerkelijk in het leven wordt geroepen hangt in hoge mate af van het feit wie de leiding over de Formula One Holding krijgt.

Jo Vleugels