scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Teams zijn het eens, enkel Ferrari is tegen

Gepubliceerd op 09 november 2004 door Jo Vleugels

Vandaag is er op de Londense luchthaven Heathrow een belangrijke bijeenkomst geweest met alle Formule 1 teams, uitgezonderd Ferrari. Deze laatste schitterde door afwezigheid, hetgeen uitgelegd wordt als een ferme tegenspraak tegen de mening van alle andere teams.

De negen overige teams waren het al vrij snel eens over een kostenbesparing, hoofdzakelijk in het aantal testdagen. Eerst was er sprake van 10 testdagen tijdens het seizoen. Daar waren de grote teams fel tegen. Uiteindelijk is gekozen voor 24 testdagen tussen de eerste en de laatste race van een seizoen. Buiten het reguliere seizoen mag onbeperkt getest worden.
Dit is dus een regel waar negen teams het mee eens zijn. Of deze regel werkelijkheid wordt is een open vraag. Ferrari moet toestemming geven. Immers elke reglementswijziging kan enkel unaniem, met toestemming van alle teams, doorgevoerd worden.

Een tweede besluit is genomen over de banden. Vanaf 2006 wordt er maar door één leverancier banden geleverd. Maar ook hier ontbreekt de toestemming van Ferrari die daar zeker niet in mee willen gaan.

Toch is het niet allemaal schijn wat vandaag gebeurde. De principe overeenkomsten liggen er. Vanaf 2006 kan volgens het Concorde Agreement ook op een andere manier iets doorgedrukt worden. Dan hoeft niet iedereen zijn toestemming te verlenen, maar zijn 18 van de 26 stemmen voldoende. De 26 stemmen worden gekregen door teams, Bernie Ecclestone, Max Mosley, technische partner, organisators en sponsoren.

Bernie Ecclestone was erg positief over de bijeenkomst: "We hebben nog nooit zo'n positieve bijeenkomst met de teams gehad. Vandaag zijn we een heel stuk verder gekomen om het kampioenschap te verbeteren. Ik denk zeker dat Ferrari zich nog bij ons aansluit."

Jo Vleugels