Strijd om motoren

Gepubliceerd op 28 oktober 2004 door Jo Vleugels

Nadat Jaguar de mededeling deed dat het team te koop stond, samen met motorenfabriek Cosworth, is het heel onrustig geweest bij de teams die van Cosworth afhankelijk zijn. Dat zijn vooral Jordan en Minardi.
Beide teams zijn naarstig op zoek naar een vervangende motor, hetgeen zeker geen gemakkelijke zaak is. Het grootste probleem daarbij is dat er bij de teams maar een beperkt budget voor de motor is.
Minardi heeft daarbij de beste papieren. Ze hebben een contract afgesloten voor nieuwe motoren bij Cosworth. Een contract dat zelfs bij verkoop van de fabriek zeker niet ongeldig hoeft te zijn. Jordan zit in een iets moeilijkere positie. Hun contract met Cosworth is indertijd niet rechtstreeks met de Cosworth fabriek afgesloten, maar door tussenkomst van Ford Europa. Niemand weet wat de wettelijke consequenties daarvan zijn.

De laatste geruchten spreken elkaar een beetje tegen. Volgens 'Autosport Magazine' is Cosworth reeds verkocht aan Kevin Kalkhoven, een van de mede-eigenaars van de ChampCar serie. Dit is echter nog niet bevestigd.
In Brazilië werd vervolgens uit de mond van Toyota president John Howett vernomen dat Toyota best wel klantenmotoren in 2005 kan leveren, maar dan moet het wel uiterste noodzaak zijn om een crisis te overwinnen.
Ian Philips, marketing directeur van het Jordan team, verklaarde daarop aan de 'Guardian' dat het team nu voor 99% zeker mét een motor aan de start komt in Australië. Geruchten spreken van een mogelijkheid voor Jordan om Toyota motoren te krijgen in 2005 onder de 10 miljoen dollar. Daarvoor zijn ze dan wel verplicht om een zitje aan Toyota testcoureur Ryan Briscoe te geven.

Veel zal dus afhangen van het feit of de Cosworth fabriek tijdig verkocht wordt én gewoon Formule 1 motoren blijft leveren. In dat geval heeft Minardi het beste contract. Komt er iets tussen of stopt Cosworth met leveren, dan ziet het er naar uit dat Jordan de beste ontsnappingsmogelijkheid heeft ingebouwd.
De toekomst zal het leren!

Jo Vleugels