GP van Mexico, Zuid-Afrika of Silverstone?

Gepubliceerd op 21 oktober 2004 door Jo Vleugels

Steeds feller worden de gevechten om een Grand Prix te mogen organiseren. Bernie Ecclestone heeft laten weten dat de GP van Engeland op Silverstone niet zal doorgaan in 2005. Het laatste woord is daar nog altijd niet over gesproken. Vandaag komen de eigenaren bij elkaar om te overleggen wat ze nog kunnen doen. Het is een heel raar gegeven dat het geld voor de GP van 2005 al lang bij Bernie Ecclestone binnen is. De vorige organisatoren hebben het contract met Bernie namelijk voor miljoenen afgekocht. Als ze er maar zeker van waren dat ze de GP niet meer moesten organiseren. Elke keer moest er immers dik geld bij.

De vraag blijft dan waarom men er zo op gebrand is om de Formule 1 races binnen te halen. Financieel zal men er niet beter op worden. De laatste tijd komen steeds weer nieuwe geruchten op. Zuid-Afrika gaf enkele maanden geleden al te kennen dat ze een GP konden organiseren, sinds kort is daar Mexico bij gekomen. Worden de organisatoren niet veel rijker van een GP, voor de omliggende toeleveringsbedrijven en voor het land zelf is het natuurlijk wel een grote reclame. Wereldwijde uitzending blijkt dan toch een grote drijfveer om de weinige verdiensten van een Grand Prix maar op de koop toe te nemen.

De allergrootste vraag blijft echter hoe Bernie Ecclestone het klaar speelt om contract na contract af te sluiten, terwijl hij geen verantwoording aflegt aan de mede-eigenaren van SLEC. Er zijn nog geen berichten over de rechtszaak die de banken hebben aangespannen tegen de bestuurlijke bevoegdheden van Ecclestone.

Jo Vleugels