Jenson Button's contract

Gepubliceerd op 21 oktober 2004 door Jo Vleugels

Ondanks dat er veel over Jenson Button is geschreven de laatste maand, is er eigenlijk geen nieuws. Button had een contract met BAR voor 2005. Dit contract is door de CRB in orde bevonden en dus is er niets gebeurd de laatste tijd. Zo makkelijk kan het zijn in Formule 1.

Afgelopen augustus schrokken veel teams door de bekendmaking dat Jenson Button voor het BMW-Williams team zou gaan rijden. Ze schrokken omdat het weer eens bewees dat een contract vrij zinloos is in de snelle Formule 1 wereld. Een clausule voor de levering van competitieve Honda motoren zou het gaatje zijn waardoor Button onder zijn contract uit kon.
De teambazen kunnen weer gerust ademhalen. De Contract Recognition Board heeft het lopende contract dat Button met BAR had onherroepelijk verklaard.


Richards zei al eerder tegen Button: don't walk! (fotocredits: www.speedpics.nl)

Dit feit hoeft niet persé te betekenen dat Button bij BAR blijft. Het betekent wel dat hij niet gratis weg mag. Indien een team behoefte voelt om Button te contracteren, zullen ze daarover met David Richards moeten overleggen. En dan moeten ze waarschijnlijk een hoge afkoopsom betalen.

Het valt overigens te betwijfelen of de teambazen van de twee topteams de laatste weken niets anders hebben gedaan dan de uitkomst van de CRB afwachten. Ook hebben voordat alles in kannen en kruiken gemaakt werd bij BMW-Williams verschillende top advocaten naar het contract gekeken. Het blijft weer een van de vele verhalen in Formule 1 kringen waar nooit het fijne van vrijgegeven zal worden.

David Richards zwakte te betekenis van de coureur meteen scherp af met de uitspraak: "Het maakt niet uit wie op het podium staat en waar het publiek gek op is, aan het eind van de rit blijft het een teamsport en het leven gaat door. Jenson is een belangrijke speler in het team, maar we moeten de individuele kracht van elke teamspeler niet overschatten. Iedereen speelt een belangrijke rol, maar ook kan iedereen vervangen worden."

Jo Vleugels