FIA viert 100-jarig bestaan

Gepubliceerd op 14 oktober 2004 door Jo Vleugels

In juni 1904 is de FIA opgericht, toen onder de mooie naam ‘Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus’. Deelnemers waren Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Italië, Portugal, Rusland, Spanje, Zwitserland en de USA. Meteen dus een flink draagvlak voor een pas opgerichte autoclub.
Het jaar ervoor bewees een race tussen Parijs en Madrid hoe populair autoracen zou worden. Een geschatte 3 miljoen toeschouwers (langs de weg!) en 300 deelnemers maakten het tot een ongelooflijk spektakel. Helaas vielen in die race ook zes doden te betreuren en veel gewonden onder de deelnemers en de toeschouwers. Regeringen stelden meteen voor om een algemeen verbod op autoracen uit te vaardigen. De 'Automobile Club de France' besloot dat er maatregelen genomen moesten worden en zo werd in 1904 de voorloper van de FIA opgericht, die noodgedwongen veel regels uitschreef om de regeringen ervan te overtuigen dat autoracen ook op een veiligere manier georganiseerd kon worden.
Vanaf dat moment nam de autosport steeds grotere vormen aan. Ondanks het feit dat er twee wereldoorlogen kwamen. In 1906 organiseerde de Automobile Club de France de eerste Grand Prix op Le Mans. Vanaf 1907 werden de eerste permanente racetracks gebouwd. In 1911 werd de eerste Monte Carlo rally verreden en in 1929 de eerste Grand Prix. Formule 1 is pas in 1950 gestart, toen de autosport in het algemeen (en de FIA!) al bijna 50 jaar bezig waren.

Direct na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, kreeg de FIA zijn naam die tot op heden behouden is. De aangesloten landelijke automobielclubs wisten, gesteund door een wereldorgaan, het autorijden voor de gewone man makkelijker te maken. Gesteund door de FIA wisten de lokale clubs goede bewegwijzering af te dwingen, nummerplaten en nog veel meer dagelijkse dingen. Ook het hebben van grensoverschrijdende documenten is door de automobielclubs tot ontwikkeling gebracht. Zo werd er in bijna elk deelnemend land een organisatie opgericht voor het helpen bij pech. De invloed van de FIA is in 100 jaar veel groter geweest dan enkel de autosport.
In 1950 werd dan eindelijk gestart met een nieuw kampioenschap gebaseerd op de ultieme test van de individuele coureur. Het Formula One World Championship for Drivers. De allereerste race is gestart op het legendarische Silverstone, daarbij bekeken door o.a. Koning George VI en Koningin Elisabeth. De eerste kampioen was overigens een Italiaan: Guiseppe Farina in een Alfa Romeo 158.

Het kampioenschap verleggen van de auto naar de coureur bleek een gouden greep van de FIA. Tot de verbeelding sprekende namen zoals Fangio, Clark, Brabham, Prost, Senna, Verstappen en Schumacher hebben ervoor gezorgd dat Formule 1 tot de onbetwiste nummer 1 in de motorsport werd beschouwd. Soms wordt wel eens vergeten dat het niet de teams, niet de auto's, niet de techniek, maar de grote namen van de coureurs zijn die ervoor zorgden dat deze tak van autosport tot zo'n grote hoogte is gestegen.

Na enkele jaren protesteerden teams dat hun inzet en ook soms hun merk niet genoeg tot uiting kwam. Iedereen praatte slechts over de coureurs. In 1958 is daarom het Constructors Championship ingevoerd dat gelijk met de races voor de coureurs werd uitgevochten.
Op dit moment bevat de FIA kalender per jaar 850 motorsport evenementen. Er bestaan 30 officiële FIA kampioenschappen, variërend van kart, via drag racing, truck racing, historische auto's naar de bekende takken van autosport. De allergrootste doorbraak van de FIA en autosport in het algemeen is begonnen met de televisie uitzendingen. Zo kon een publiek bereikt worden dat nog vele malen groter is dan de legendarische drie miljoen uit die race van 1903.

De rol in het uitvaardigen van reglementen en eisen is ook steeds groter geworden. De FIA heeft een belangrijke rol gespeeld in de sportieve elementen en zeker ook in de veiligheid van de sport. Zonder deze organisatie was autosport al heel lang geleden doodgebloed.

Op de officiële site, www.fia.com, opent op dit moment een popup waarin iedereen gratis een mooi boekwerk in verschillende delen, gratis kan downloaden. Dat is een mooie manier om aan te tonen dat ook deze organisatie niet in het verleden is blijven hangen.

Jo Vleugels