Button soap nadert einde

Gepubliceerd op 13 oktober 2004 door Jo Vleugels

A.s. zaterdag zou er een definitieve uitspraak komen van het 'Contract Recognition Board' in Geneve. Mag Jenson Button voor het Williams team gaan rijden, of moet hij bij BAR in 2005 rijden. Theoretisch zouden de partijen tegen de uitspraak in beroep kunnen gaan via een gewone rechter. Maar omdat de 'Contract Recognition Board' speciaal voor deze gevallen is opgericht, zal niemand voorstander zijn om de bevoegdheden van deze commissie in twijfel te trekken.

De soap blijkt steeds meer kanten te bevatten. Het gerenommeerde blad 'BusinessF1' wist te melden dat Jenson Button het helemaal niet eens is met de transfer. Button zou veel liever zijn contract bij BAR uitgediend hebben. Jenson's manager, John Byfield van Essentially Sports, zou hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor het doorzetten van de transfer naar Williams. Maar ook John Button, de vader van Jenson, was het met John Byfield eens.

Toen Jenson zwaar onder druk bij zijn vader en zijn manager toestemming gaf om te onderhandelen met Williams, schijnt Byfield niet alle details uit het BAR contract aan Williams te hebben doorgegeven. Bij de Williams stal waren ze er dus van overtuigd dat Button zonder meer onder zijn contract uit kon komen. Er zijn berichten dat het 'Contract Recognition Board' best wel eens meer waarde aan het BAR contract kan toekennen dan aan de afspraken met Williams.


Welk petje zal Button volgend jaar op hebben?

Los van deze onderhandelingen schijnt de verhouding tussen Jenson Button en zijn manager John Byfield op een dieptepunt te zijn beland. Vooral het steeds openbaar maken van alle berichten door Byfield schiet Button in het verkeerde keelgat. Berichten in de paddock spreken dan ook het vermoeden uit dat er na het weekend een breuk zal komen tussen Button en zijn manager. Alhoewel zijn contract dat nauwelijks zal toelaten.

Of alle berichten even betrouwbaar zijn zal altijd gokken blijven. Wel is het bijvoorbeeld heel vreemd dat Mark Webber zich versprak en al een week voordat de Button deal wereldkundig werd gemaakt, Jenson als zijn teammaat aankondigde.

John Byfield is trouwens samen met zijn partner Russell King ook eigenaar van GPI, Grand Prix Investments. Dit bedrijf wist te melden dat de verkoop van het Jordan team aan de Maktoum familie in Dubai enkel nog een vormzaak was. GPI zou volgens berichten meer dan 30 miljoen dollar 'investeren', zodat de werkelijke prijs die Dubai moest betalen vele malen hoger was dan hetgeen Jordan voor zijn team zou ontvangen. Eddie Jordan wees deze verkoop naar het rijk der fabeltjes en de Maktoum familie ook. GPI zou enkel toestemming hebben gekregen om het Jordan team in Dubai te vestigen. Over een eventuele verkoop was nooit gesproken.

Jo Vleugels