Facts & Figures Suzuka circuit Japan

Gepubliceerd op 05 oktober 2004 door Jo Vleugels

De Japanse Grand Prix wordt gereden op het circuit van Suzuka, zo'n 50 km van Nagoya gelegen. Het is gebouwd als testcircuit voor Honda in 1962, het circuit heeft echter een Nederlands trekje! Ontworpen is Suzuka namelijk door Nederlander John Hugenholtz, die ook de circuits van Zolder, Zandvoort en Jarama tekende. Suzuka is trouwens ook de naam van de vlakbij gelegen, zeer grote, Honda fabriek.
Sinds 1987 wordt er de Japanse Grand Prix op gereden. Meestal als voorlaatste of laatste race van het seizoen. Meer dan eens is het kampioenschap op Suzuka beslist.

Bekend is de layout van de baan doordat het de enige 8-vorm op de F1 kalender is. Auto's rijden dus ook boven en onder elkaar. Het hele circuit is omringd door een pretpark met zwembaden, ijsbaan, monorails, groot reuzenrad, evenementenhallen, hotels, een golf course en vele restaurants. Suzuka betekent meestal feest voor coureurs, teams en toeschouwers.


Suzuka circuit

Veel coureurs noemen het hun lievelingsbaan. Behalve het vele vertier rondom het circuit, is de uitdaging van de baan zelf heel hoog te noemen. Een rijderscircuit bij uitstek. Niet in de laatste plaats omdat er op stukken vlak langs de muur wordt gereden. Een coureur zonder talent valt al snel door de mand op Suzuka. Lichamelijk is het een zwaar circuit en technisch misschien nog meer. Inhalen is niet gemakkelijk in Japan. Hoewel er voor de smalle chicane aan het einde van een ronde de beste mogelijkheden liggen, lukt dat zeker niet iedereen. Deze S-bocht is zo smal dat inhaalakties vaak werden afgestraft met een crash. Vorig jaar zagen wij dat bij Michael én Ralf Schumacher.

Het circuit bestaat uit snelle rechte stukken en afwisselende bochten. Probleem met de remmen en banden is dat ze geheel afwijkend slijten tegenover andere circuits. De oorzaak hiervan is de achtvorm van het circuit.


Suzuka, omgeven door pretpark

De lengte van de baan is 5,807 km, waardoor er 53 ronden moeten worden gereden om in totaal 307,573 km te maken. Vorig jaar werd de race gewonnen door Rubens Barrichello, die ook pole positie pakte. Opvallend was de derde en vierde plaats voor de Toyota's vorig jaar.

Voor het weekeinde worden wat regenbuien gemeld rond Suzuka. Het zou niet voor het eerst zijn dat er op een natte baan werd gereden in Japan. Nat is Suzuka echter nog moeilijker te beheersen dan normaal al het geval is.

Pitstops kunnen gemaakt worden:
bij 1 stop strategie: tussen rondes 30-34
bij een 2 stops strategie: tussen rondes 16-21 en 32-38
bij een 3 stops strategie: tussen rondes 15-17, 26-30 en 38-41

Op Suzuka is het momenteel zeven uur later dan in Nederland. Vertaalt naar onze tijd worden de volgende sessies gereden:

vrijdag 8 oktober
04.00 - 05.00 test sessie 1
07.00 - 08.00 test sessie 2

zaterdag 9 oktober
02.00 - 02.45 test sessie 3
03.15 - 04.00 test sessie 4
06.00 - 07.50 pre-kwalificatie
07.00 - 08.00 kwalificatie

zondag 10 oktober
07.30 - race GP Japan

Veel kijkplezier gewenst!

Jo Vleugels