scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Barrichello wint, Button wéér niet

Gepubliceerd op 26 september 2004 door John ter Meer

Op het podium stond een overgelukkige Rubens Barrichello, die zich na een foutloze race de winnaar van de allereerste Chinese GP ooit mag noemen. Naast hem stond Jenson Button, die (ondanks een mooie tweestop-strategie) weer net naast de overwinning greep. Aan de andere kant naast hem stond Kimi Raikkonen die als derde eindigde. De top drie kwam na een lange strijd in één beeld gevangen over de streep.



Waar velen problemen voorzagen in de eerste bocht na de start, verliep deze vrij vlekkeloos. Jenson Button verloor een paar plaatsen aan Massa en Alonso, maar wist die na een paar mooie gevechten weer terug te winnen. Deze zelfde Massa kon het tempo in de eerste ronden van de wedstrijd goed bijhouden, maar moest het daarna laten gaan. Het werd echter wel de basis voor een mooie achtste plaats, en dus een WK-punt.



Michael Schumacher, gestart vanuit de pits vanwege zijn spin in de kwalificatie gisteren, maakte niet de opmars die iedereen van hem had verwacht. Al vroeg in de wedstrijd had hij een aanvaring met Christian Klien. Bij het insturen van de hairpin zaten de twee kemphanen exact naast elkaar, en raakten de wielen elkaar. Klien viel uit door dit race-incident. Een spin op hoge snelheid deed vele van zijn inhaalacties teniet, en het werd duidelijk dat een puntenfinish voor de Duitser moeilijk zou worden, laat staan een podiumfinish. Een lekke band verderop in de race maakte een einde aan al zijn aspiraties. Hij finisht uiteindelijk op een roemloze 12e positie, een plek waar hij al heel lang niet meer heeft gestaan.

Oude tijden herleven als Jacques Villeneuve en Michael Schumacher aan het einde van de wedstrijd vechten voor positie. Alleen is het niet, zoals zeven jaar geleden, voor de leiding in de wedstrijd, maar slechts voor positie nummer 11. Villeneuve houdt de pace van zijn teamgenoot vooralsnog niet bij: Alonso rijdt de race uit op de 4e positie.

Ricardo Zonta valt uit met versnellingsbakproblemen, Olivier Panis vergooit zijn start, waarmee het hele Toyota-team wederom buiten de punten belandt.

Een heel apart verhaal was de race van Ralf Schumacher. David Coulthard probeerde de Duitser voorbij te steken terwijl dit niet mogelijk was. Hij raakte de Duitser, en beschadigde daarbij zijn eigen linkervoorband. De schade aan de Williams van Ralf lijkt mee te vallen, maar de op dat moment geplande pitstop van zijn teamgenoot Montoya zorgt ervoor dat Ralf ver terugvalt, en niet meer wil instappen voor het resterende deel van de race.



Rubens Barrichello werd bij binnenkomst in het parc fermee hartstochtelijk begroet door zijn vrouw, maar het mooiste moment kwam voor rekening van Luca di Montezemolo. Die ging als een echte monteur mee het podium op, nam de constructeursprijs in ontvangst en schuwde er vervolgens niet voor om zijn dure Italiaanse pak in de champagne-strijd te gooien. Een kans die de coureurs op het podium zich niet lieten ontnemen.

De uitslag van de race:

Bas Winckels