scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Facts & Figures Shanghai en circuit

Gepubliceerd op 20 september 2004 door Jo Vleugels

Inderdaad Facts & Figures niet enkel over het circuit, maar ook een paar wetenswaardigheden over Shanghai en China. Voor het eerst strijkt het Formule 1 circus neer in mysterieus China. Na komend weekend zullen we weten hoe het legertje westerlingen de cultuurshock heeft overleefd. Dat die shock er zal komen is zeker. Ondanks vele maatregelen die China heeft genomen om het weekend perfect te laten lopen. Men heeft zoveel mogelijk Engels sprekende taxichauffeurs naar Shanghai gehaald, maar dat bleken er bij lange na niet genoeg. Een groot deel van die chauffeurs zal je dus enkel naar het hotel kunnen terugbrengen als je hem een, met een mooi rode stempel voorzien, biljet van voorlopig verblijf laat zien. Maar wie heeft dat bij een verblijf van enkele dagen? Daarvoor dien je toch even naar het plaatselijke politiebureau te gaan.


Shanghai

Het is maar één van de vele problemen die verwacht worden. Met de inzet van veel shuttle bussen hoopt men dit soort onvolkomenheden op te lossen. Chinezen staan in principe niet in de rij. Zodra de poorten van het mooie circuit opengaan, zal er een druk van duizenden Chinezen zijn die allen tegelijk naar binnen willen. Ten gevolge van het gebrekkige binnenlandse transport in combinatie met meer dan een miljard inwoners is voorkruipen een tweede natuur van de Chinezen geworden. Men zal zeker in contact komen met rochelende passanten. Ook zal men merken dat veel mobiele telefoons het niet doen in China. Een beltegoed kaart is snel te kopen, ware het niet dat het personeel in die winkels zelden Engels spreekt. En dan moet je nog weten dat je de nummers zelf moet uitzoeken, waarbij korting verleend wordt op nummers die eindigen op 4, die brengen immers ongeluk.


Kleuren spelen een belangrijke rol op het circuit

Shanghai is gelukkig wel een van de modernste steden van China. Met 13,3 miljoen inwoners is het tevens de grootste stad van het land. Eeuwenlang was China gesloten voor elke bezoeker. Des te verbazender is het feit dat Shanghai in relatief korte tijd een enorme industrie heeft opgebouwd. Er zijn overeenkomsten met meer dan 150 landen en tienduizenden bedrijven. De mensen in Shanghai zijn verschrikkelijk trots op het feit dat ze het grootste sportevenement tot nu toe in China mogen organiseren. Een kleine domper is het feit dat het autosport is: daar 'hebben' Chinezen immers niets mee. Het is allemaal nieuw voor hen en daarom zijn er vanaf vorig jaar op gezette tijden programma's uitgezonden waar de spelregels van autosport in het algemeen en F1 in het bijzonder werden uitgelegd.


Ook dit is circuit Shanghai: natuur

De vorm van het circuit is niet toevallig. Het is het Chinese woord "Shang", wat "boven" betekent. Elke groep gebouwen heeft weer een thema, zoals geschiedenis, natuur en techniek. Deze thema's heeft men bereikt door de vorm, de kleur en de omgeving van de gebouwen aan te passen. China hecht veel waarde aan symboliek en heeft dit tot uiting gebracht in het door Tilke gebouwde circuit.
Omdat de grond erg moerassig was, moesten er onder het asfalt 40.000 betonnen steunpijlers worden gebouwd, elk 40 tot 80 meter diep in de grond.
Op het circuit worden snelheden van boven de 500 km/u verwacht. Nee, niet door Formule 1, maar door dragsters, waarvoor een apart deel van het circuit is ingericht. Dat geeft de veelzijdigheid al aan waarmee hier geracet kan worden: kart racing, motoGP, superbike, Formula 3000, F1, Sportscars, GT, Touring car, noem maar op. Het circuit heeft wel zeven aftakkingen, waardoor er steeds andere parkoersen open zijn.


de hoofdtribunes

Het Formule 1 deel van het circuit is het belangrijkst. Een afwisselend circuit met langzame en snelle bochten. Het volgasgedeelte is hooguit 60% en daarom kan men niet spreken van een hogesnelheidscircuit. Topsnelheid zal ongeveer 325 km/u bedragen.
De totale capaciteit is 200.000 toeschouwers, allemaal zitplaatsen. Er zijn 50.000 overdekte zitplaatsen en 150.000 provisorische, enkel voor de Formule 1 wedstrijd. Omdat de nummering van de bochten niet door iedereen gelijk wordt weergegeven, hebben we op het kaartje de verwachte km/u aangegeven.


Circuit met snelheden

Er zouden enkele goede inhaalmogelijkheden aanwezig moeten zijn. De praktijk zal uitwijzen in hoeverre dat echt het geval is. Het circuit heeft een lengte van 5,451 km waar 56 ronden op gemaakt worden om totaal 305,256 km te rijden.
Het laatste rechte stuk is met een lengte van 1175 meter erg lang. Bijzonder aan het circuit zijn de langzame vernauwingen in de bochten aan het begin en uitlopende bochten aan het eind van het circuit. In de tweede bocht is men op het hoogste stuk van het circuit. De maximale afdaling is 8%, terwijl men slechts maximaal 3% omhoog hoeft te rijden. Alle hellingen zijn trouwens kunstmatig aangelegd. Dat was eigenlijk maar een kleinigheid als men bedenkt dat er 60.000 bomen werden geplant rond het circuit.

Pitstops kunnen gemaakt worden:
bij 1 stop strategie: tussen rondes 27-33
bij een 2 stops strategie: tussen rondes 16-27 en 35-41
bij een 3 stops strategie: tussen rondes 14-19, 25-30 en 38-43
Verwacht wordt dat er meerdere stops gemaakt worden omdat de tijdwinst met minder benzine erg groot is op dit circuit.

In Shanghai is het zes uur later dan in Nederland, zodat de volgende sessies verreden worden:

vrijdag 24 september
05.00 - 06.00 test sessie 1
08.00 - 09.00 test sessie 2

zaterdag 25 september
03.00 - 03.45 test sessie 3
04.15 - 05.00 test sessie 4
07.00 - 07.50 pre-kwalificatie
08.00 - 09.00 kwalificatie

zondag 26 september
08.00 - Grand Prix Shanghai, race

Jo Vleugels