scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Pole op Monza voor Barrichello

Gepubliceerd op 11 september 2004 door Martin Zoon

In een vrij gelijkmatige kwalificatiesessie heeft Rubens Barrichello vanmiddag de best denkbare startpositie voor de Grote Prijs van Italië verworven. De kleine Braziliaan pakte daarmee zijn 11e pole in zijn carrière en zijn 2e van dit seizoen. Tweede plek was, net als vanochtend in de tweede vrije training, voor Juan Pablo Montoya. De tweede startrij wordt gevormd door Michael Schumacher en Fernando Alonso.


Rubens is blij met zijn ‘thuis-pole’

Heel veel enerverends gebeurde er niet tijdens de èchte kwalificatie. Vrijwel alle teams staan op de plek, waar we ze op voorhand konden verwachten en er vallen geen opvallende onderlinge verschillen tussen collega-coureurs te noteren.
Hooguit was de eerste chicane voor diverse coureurs weer een lastig te nemen dubbele knik. Daar waar (rem)timing, stuurmanskunst en autobeheersing samen horen te komen, lieten diverse coureurs het namelijk afweten. Ook morgen, tijdens de race, zullen er weer tal van ‘inhaalacties’ te zien zijn, welke een gevolg zijn van een gebrek aan controle over de auto bij het insturen van deze chicane.


Topdrukte in de pitstraat

Tegelijkertijd is de chicane hèt punt waar tijdens races op Monza inderdaad het spektakel te verwachten valt. Verder zijn het de hoge snelheden die voor spanning zullen zorgen.
Door de kleine onderlinge verschillen -de nummer 2 tot en met 10 van de grid zitten binnen een halve seconde van elkaar- is de kans op inhaalacties het grootste in het eerste gedeelte van de race. Wanneer de eerste pitstopserie aanvangt zullen de onderlinge verschillen pas groter worden.
Te hopen is dat de start, of beter gezegd hoe de volgorde van de coureurs nèt na de start, zo zal zijn dat er tot en met de 53e ronde wat te beleven valt. Wellicht kan Pluvius ons, neutrale toeschouwers die we zijn, een klein handje helpen.

Martin Zoon