scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Minardi sluit deal voor onbekende Cosworth motor

Gepubliceerd op 31 augustus 2004 door Jo Vleugels

Minardi's teambaas Paul Stoddart maakte vandaag bekend dat Minardi volgend jaar gebruik gaat maken van de nog te ontwikkelen Cosworth TJ motor. Omdat de FIA nog altijd geen definitief besluit heeft genomen voor de reglementen 2005 zijn de specificaties en technische details van de te leveren motor een groot vraagteken.

De Cosworth motoren fabriek heeft net een grote herstructurering achter de rug. Officieel pas sinds 1 augustus dit jaar is de Formule 1 afdeling in tweeën gesplitst: 'The Race Engineering' en de 'Future Engines'. Directe aanleiding hiertoe is het vertrek van technisch directeur Nick Hayes. De twee afdelingen gaan nauw samenwerken. De ene afdeling beheert de momentele racemotoren terwijl de andere afdeling nieuwe ontwikkelingen toepast en passend maakt aan de nieuwe reglementen.


Cosworth CR motor

In 2003 werd door Cosworth een nieuwe 90 graden CR motor geïntroduceerd. Deze CR5 motor werd dit jaar verder ontwikkeld in de CR6 die door Jaguar gebruikt wordt. Deze motor is in principe niet ontwikkeld om heel lang mee te gaan en kan - mits iets aangepast - maximaal 800 kilometers maken. Die afstand kan te weinig zijn als de FIA strengere eisen gaat stellen aan de levensduur van de motoren. Daarom gaat Cosworth een geheel nieuwe motor op de markt brengen, de TJ in interne kringen. Jim Blackstock van Cosworth Racing verklaarde aan verstappen.com dat deze motor volgend jaar onder het type CR7 naar buiten gebracht wordt. Deze motor zal dan aan Jaguar én aan Minardi geleverd worden.

Minardi rijdt dit seizoen met een zeer verouderde CR3 motor, die al jaren geleden ontwikkeld is. Om toch een heel weekend te overleven moest de motor dit jaar flink in toeren begrensd worden. Met deze allernieuwste Cosworth motor denkt Paul Stoddart het een aantal teams in het middenveld moeilijk te kunnen maken.

Vreemd aan de deal is het totaal ontbreken van technische gegevens over deze motor. Paul Stoddart heeft hiermee een motor gekocht waarvan hij geen specificaties kent.

Jo Vleugels