Jos morgen onder het mes

Gepubliceerd op 17 augustus 2004 door John ter Meer

Een rondje karten, een week of vijf geleden, is Jos Verstappen slecht bekomen. Een touché bij een inhaalactie was er de oorzaak van dat Jos over de kop sloeg en daarbij geblesseerd raakte aan zijn knie. Het leek mee te vallen maar Jos bleef langer lasthouden van de knie dan hem lief was. Nu blijkt dat zijn voorste en achterste kruisband zijn ingescheurd. Morgen gaat hij onder het mes.

Jos zelf is er opvallend monter onder. “Ach, ik ben in goede handen. Ik word morgen geopereerd door een Belgische chirurg die een reputatie hoog te houden heeft als het gaat om dit soort operaties. Hij heeft onder anderen motorcrossers geopereerd die vier maanden later weer wedstrijden rijden. En knieën van motorcrossers hebben veel meer te verduren dan die van mij. Volgende week begin ik al met revalideren. Ik ben zo weer fit.”

Jos liep een aantal weken met de pijnlijke knie rond in de veronderstelling dat het allemaal wel meeviel. “Ik haalde iemand in en die kwam plots naar rechts”, herinnert Jos zich van het kartincident. “Onze wielen raakten elkaar, ik bleef met mijn been achter de versnellingspook hangen en sloeg over de kop. Ik had wel last van die knie maar ik dacht dat ik hem hoogstens verdraaid had. We lieten voor de zekerheid röntgenfoto’s maken en daar was ook niets op te zien. Maar de pijn bleef ‘doorzeuren’. Twee weken na dat ongelukje wilde ik voor de zekerheid naar mijn sportarts maar die was met vakantie. Hij kon dus pas anderhalve week geleden naar mijn knie kijken. Hij vertrouwde het niet helemaal en stuurde me door naar het ziekenhuis waar ze een MRI-scan deden, zo’n scan waar je alles op ziet. Toen bleek dat er toch iets meer aan de hand was.”

Dat de juiste diagnose nu pas gesteld is baart Jos geen zorgen. “Mijn chirurg zei dat het helemaal geen probleem is. Mijn knie heeft nu een week of vier rust gehad en daarmee is het overtollige vocht en bloed verdwenen. En dat is dan weer een voordeel als ze moeten opereren.” Na de operatie, die onder algehele narcose plaatsvindt, is het revalideren geblazen. Jos ziet het allemaal met vertrouwen tegemoet. “De eerste week kan ik niks. De knie wordt in een brace verpakt en ik loop dan op krukken. Daarna begint de revalidatie.” Iets waar Jos zich geen zorgen om maakt. “Ik ben verder topfit. De mate van fitheid beïnvloedt de revalidatieduur. Binnen afzienbare tijd is alles achter de rug. Ik ben in ieder geval ruim op tijd klaar voor het volgende seizoen!”

John ter Meer