Ferrari soeverein in Hongarije

Gepubliceerd op 15 augustus 2004 door Bianca Zoon

Op een zonovergoten Hungaroring hebben Michael Schumacher en Rubens Barrichello de constructeurstitel voor Ferrari veilig gesteld, door als respectievelijk eerste en tweede te finishen. Natuurlijk is niemand verbaasd over deze prestatie en lag het binnenhalen van de zesde constructeurstitel op rij voor Ferrari geheel in de lijn der verwachtingen. Verbazing kan er alleen zijn over het enorme gat wat Ferrari wist te slaan naar de concurrenten. Met een welhaast vernederende achterstand van ruim 44 seconden achter Schumacher volgde de rest van het veld.Fernando Alonso, die een fenomenale start liet zien, nestelde zich op een verdienstelijke derde plaats, maar kon zelfs in de eerste ronden van de race niet in de buurt van de Ferrari´s blijven. Wist hij vorig jaar op dit circuit Michael Schumacher nog op een ronde te zetten, dit jaar revancheerde Schumacher zich op gepaste wijze, niet in de laatste plaats geholpen door het zeer snelle en betrouwbare rubber van Bridgestone.


Alonso, een goede start was niet voldoende om de Ferrari´s te verschalken

Leken in de kwalificatie de B.A.R.-Honda´s nog iets in de melk te brokkelen te hebben, in de race kwamen beide B.A.R.-coureurs er geheel niet aan te pas. Een zeer povere start van Takuma Sato wierp hem in de eerste ronde naar de 6e plaats. Op die plek zou Sato ook finishen, achter teamgenoot Button. Met vooraf het uitzicht op een bijna zekere podiumplaats zal men bij B.A.R. niet geheel tevreden zijn met dit uiteindelijke resultaat.

De enige spanningsmomenten in deze over het geheel genomen erg saaie race ontstonden in het achterveld en tijdens het gehannes met de tankinstallaties bij Ferrari.
Zo zagen wij Giorgio Pantano in gevecht met Felipe Massa, waarbij de snellere motor van de Sauber het lange tijd moest afleggen tegen de vechtlust van Pantano. Deze gevechten vergden kennelijk te veel van de auto´s en de coureurs, want beiden haalden de eindstreep niet.

Voor Kimi Raikkonen zat het ook deze Grand Prix weer niet mee. Zelfs met de nieuwe Mercedes-motor lijkt het uitvallen van één van de McLaren coureurs nog immer een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Frappant is wel, dat de pechduivel vaker met Raikkonen mee toert, dan met zijn teamgenoot Coulthard, die wel wist te finishen, maar buiten de punten. Het doet je de vraag stellen of Juan Pablo Montoya de juiste keuze heeft gemaakt, om volgend jaar voor McLaren te gaan rijden. In deze race wist de Colombiaan in zijn Williams een respectabele vierde plaats en 5 wk-punten binnen te hengelen. Hij bleef bovendien zijn teamgenoot Antonio Pizzonio voor, in wie hij in de kwalificatie zijn meerdere moest erkennen.Verder kon de rentree van Ricardo Zonta in de Formule 1 weinig gelukkig genoemd worden. Bij de start kwam hij onzacht in aanraking met Heidfeld, een mooie spin tot gevolg hebbend. Hoewel er enige onderdelen van zijn auto het luchtruim kozen kon hij zijn weg wel vervolgen. Helaas kon hij zijn Toyota niet aan de eindstreep brengen.Bianca Zoon