Racing Rivals

Gepubliceerd op 04 augustus 2004 door Jo Vleugels

Vorige week schreven we over het Formula Woman Championship, een Engels initiatief om autosport bij een nog breder publiek bekend te maken. De momentele teneur is het bewonderend en bovendien verwonderd kijken naar het superieure Formule 1 waarbij de 'man met de kleine beurs' de financiële schrik van zijn leven krijgt. Een probleem schijnt daarbij te zijn dat deze teneur meer en meer is doorgedrongen naar de onderliggende series. Zelfs de meest elementaire autosport is maar voor een klein deel van de coureurs -en dan bedoelen we de meer bemiddelde coureurs- bereikbaar. Engeland als bakermat van de autosport heeft dit al geruime tijd onderkend en wil er alles aan doen om de autosport weer terug naar de 'gewone man' te brengen.


Presentatoren Jason Plato en Terry Dwyer samen met coureur James Pickford

Het volgende initiatief is dan ook zeker opvallend te noemen: tijdens de normale wedstrijden van het Seat Cupra Championship in Engeland worden door meerdere camerateams zeer mooie beelden opgenomen. Naar eigen zeggen zelfs mooier en spectaculairder dan de beelden die we van Formule 1 gewend zijn. Deze beelden worden gemixt met shots die buiten het racen worden opgenomen met coureurs en dergelijke. Het hele wordt in een verhaal gegoten en in maar liefst zes uitzendingen van 30 minuten op het populaire kanaal Channel 4 uitgezonden als de serie "Racing Rivals". Let wel dat dit geen raceverslagen worden, maar eerder real-life televisiefilms. Zo zal in het eerste deel op Brands Hatch vooral de concurrentie tussen de coureurs belicht worden met uiteraard gedramatiseerde crashes.

De serie uitzendingen zal gepresenteerd worden door Terry Dwyer en Jason Plato. De laatste is bekend van de programma's Driven, Fifth Gear en Speed Sunday. Zonder meer een autoriteit op motorsport gebied.
Wij kunnen ons voorstellen dat er veel autosport liefhebbers hun wenkbrauwen fronsen bij de gedachten aan racen gecombineerd met een soort GTST gehalte. Aan de andere kant is het een unieke kans om doorsnee televisiekijkers kennis te laten maken met het wel en wee op een racecircuit.

Het is nog niet bekend of 'Racing Rivals' ook in Nederland uitgezonden gaat worden.

Jo Vleugels